Afbeelding
Foto: WUR

Glimmen van trots

Algemeen Column

Nederland gelegen op nog geen 1.600 km onder de noordpoolcirkel is uitgegroeid tot 's werelds grootste exporteur van tomaten.

Geen enkel ander land exporteert meer aardappelen en uien dan Nederland. Op het gebied van export van groenten zijn we op één na de grootste van de wereld. Meer dan een derde van alle verhandelde groentezaden komt uit Nederland. Aanjager van deze onvoorstelbare cijfers is de Wageningen University & Research wereldwijd dé instelling op het gebied van landbouw innovatie.

National Geographic
Wat een borstklopperij allemaal zult u denken. Het is niet iets dat ik zelf zit te verzinnen. Het staat te lezen in de National Geographic van deze maand. Het tijdschrift National Geographic Society. Dit tijdschrift werd voor het eerst uitgebracht, negen maanden na de oprichting van het genootschap in 1888. Het is nu één van de bekendste tijdschriften ter wereld, in één oogopslag herkenbaar aan de brede gele rand rondom de omslag. Het tijdschrift wordt twaalf keer per jaar uitgegeven. Het is vermaard om zijn vele artikelen over de meest verre regio's van de wereld en de kaarten die bij de expedities daarheen worden gemaakt. Het gebeurt niet vaak dat ik vol trots een artikel in één adem uitlees. 


Koplopers
Wageningen UR vormt het kloppende hart van de Food Valley. Alleen door wetenschap te koppelen aan zakelijke doelen kunnen we de grootste uitdagingen van deze tijd het hoofd bieden. Als we er niet in slagen onze voedselproductie enorm te verhogen en tegelijkertijd het gebruik van water en resources enorm terug te dringen zullen er heel veel mensen honger lijden. Hongersnood wordt misschien wel het grootste probleem van de 21ste eeuw. Wij in Nederland hebben de kennis om het tij met innovatieve oplossingen te keren. In heel Nederland wordt toegewerkt naar een duurzame toekomst. Koplopers telen hun producten zonder gebruik te maken van fossiele brandstof, hebben geen emissie meer en maken van hun afgedragen gewassen verpakking materiaal. Het beschermen van het gewas tegen ziekten en plagen gebeurt op een biologische wijze door het inzetten van natuurlijke vijanden. 


Koppert, 50 jaar
Op dit laatste wil ik iets dieper in gaan nu twee bedrijven in de sector een belangrijk jubileum vieren. In de zestigerjaren kwam er vanuit de maatschappij steeds meer verzet tegen het gebruik van chemische middelen ter voorkoming van ziekten en plagen. Met name het onderzoeksprogramma 'Meerjarenplan gewasbescherming' stimuleerde de ontwikkeling naar een niet chemische gewasbescherming. Het terugdringen van het middelengebruik was een enorme stimulans voor de ontwikkeling van de biologische bestrijding van ziekten en plagen. Het eerste bedrijf dat met massakweek van natuurlijke vijanden begon was het bedrijf Koppert in 1967. Dit bedrijf heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het toepasbaar maken en de acceptatie van biologische bestrijding in de glastuinbouw. Het bedrijf werkte nauw samen met de toenmalige proefstations, de voorlopers van het huidige Wageningen UR Glastuinbouw. Deze methode heeft zich in de sector zo ver door ontwikkeld dat gewasbeschermingsmiddelen alleen als noodmaatregel worden ingezet. 


Biobest, 30 jaar
Een ander bedrijf dat ik in deze niet onvermeld wil laten is het bedrijf Biobest. Toen de Belgische dierenarts De Jonghe (de stichter van Biobest) er in slaagde om hommels jaarrond te kweken, was er een oplossing voor het handmatig bestuiven van tomaten. Zoals u weet is de tomaat een zelfbevruchter. Door beweging van het gewas komt het stuifmeel op de stamper. In de kas hebben we dus een probleem; hier waait het niet. Door de jaren heen is er van alles geprobeerd van tikken tot trillen. Het was allemaal handwerk. De introductie van hommels betekende niet alleen een enorme arbeidsbesparing, maar ook als een belangrijk gegeven bij de verdere introductie van biologische bestrijding. 


Beide bedrijven dragen nog steeds bij aan een wereldwijde introductie van biologische bestrijdingsmiddelen. Zonder hun waren we niet zo ver geweest dan waar we nu staan. Beide bedrijven vieren deze maand een belangrijk jubileum. Zo bestaat Koppert 50 jaar en Biobest 30 jaar. Ik wil ze langs deze weg dan ook van harte feliciteren met dit heugelijke feit en ben er apetrots op dat beide bedrijven lid zijn van de Club van 100. 

Jan Willem de Vries
Teamleider Facilitair Bedrijf
(Wageningen UR Glastuinbouw)

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant