Afbeelding

Laat ons straks niet hoeven zeggen

Algemeen Column

Nederland stond aan de wieg van de Glastuinbouw en heeft tot 2020 internationaal altijd een leidende rol gespeeld en is van groot belang geweest voor de Nederlandse economie.

De toekomst van de glastuinbouw is iets wat ons allen bezig houdt. Vanuit de markt komt er steeds meer weerstand op het (fossiele) energiegebruik en de emissies van gewasbeschermingsmiddelen, CO2, meststoffen en licht.
Om een 'license to produce' te behouden steken we veel energie in het vermindering van de uitstoot. Daar waar het gaat over de emissies van bestrijdingsmiddelen en meststoffen hebben we al heel veel bereikt. Het is technisch mogelijk om vrijwel tot een nul emissie te komen.

Stappen maken
Het project Kas als Energiebron heeft er toe bijgedragen dat kassen veel energiezuiniger zijn geworden. Het Nieuwe Telen is (vrijwel) bij elke tuinder bekend. Als dat niet zo is dan doet u zich zelf tekort. Immers HNT gaat in eerste instantie over het verwerven van nieuwe inzichten in plaats van het investeren in nieuwe kasuitrusting. Ook met u huidige kasuitrusting kunt u stappen maken op het gebied van energiebesparing.
Maar we zijn er nog lang niet, we moeten blijven zoeken naar nieuwe technologieën, nieuwe teeltsystemen die heel efficiënt omgaan met gebruikte grond- en hulpstoffen. Hiervoor is onderzoek nodig. Onderzoek gericht op het oplossen van praktische vraagstukken en gericht op het ontwikkelen van nieuwe toepassingen.

Vergist
Soms moet je onderzoek doen die voor een tuinder ogenschijnlijk heel ver van de praktijk afliggen. Ik moet eerlijk bekennen dat toen de eerste demo's van het project Kas als Energiebron bij ons op het terrein werden gebouwd ik ook heb gedacht dit ligt wel heel ver van ons af en dit gaat nooit wat worden. Ik heb mij schromelijk vergist.
Het zijn juist dit soort baanbrekende onderzoeken die we nodig hebben als sector om tot nieuwe kennis te komen en voortgang te boeken. Het is juist dit toegepaste onderzoek wat een multidisciplinaire aanpak vraagt. Om van uit het onderzoek een bijdrage te kunnen leveren op vragen die vanuit de maatschappij op ons afkomen, is het dus van groot belang dat we een goede kennisinfrastructuur nodig hebben en behouden.

Achterstand
Nu lees ik op AgriHolland een bericht dat Wageningen University & Research waarschuwt voor afbouw onderzoeksvelden door voortdurende bezuinigingen. WUR heeft voor het ministerie van Economische Zaken in kaart gebracht welke onderzoeksthema's door de voortdurende bezuinigingen op het landbouwkundig onderzoek in het gedrang komen. Dan gaat het onder andere over nieuwe productieketens en systeeminnovatie. Bovendien is er veel minder geld voor onderzoek. De huidige trend in expertiseverlies zal in de toekomst tot afbouw van bepaalde onderzoeksvelden leiden, wat tot gevolg kan hebben dat de tuinbouwsector minder succesvol zal worden door het uitblijven van systeeminnovaties.
Bovendien zal de toegang tot internationale kennis afnemen omdat Wageningen Research minder aan Europese onderzoeksprojecten kan deelnemen. Bezuinigingen op onderzoek zal leiden tot achterstand. De unieke samenwerking van het bedrijfsleven, overheid en onderzoek, de gouden driehoek zal steeds meer in de knel komen.

Ik hoop dat ik ongelijk heb, maar als we zo door gaan zullen de broodnodige vernieuwingen uitblijven en de continuïteit van de kennisinfrastructuur in gevaar komen. Blijven investeren in onderzoek is noodzakelijk, financiering van onderzoek zou veel meer aandacht moeten hebben. Straks lopen er negen miljard mensen rond, met alle problemen van dien. Die kun je niet oplossen zonder goede kennisinfrastructuur. 

Jan Willem de Vries

Teamleider Facilitair Bedrijf
(Wageningen UR Glastuinbouw)
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant