Afbeelding

Onderzoeksagenda nog te veel bepaald door overheden en onderzoek?

Algemeen Column

Als bedrijf zijn we sterk geworteld in de sector Glastuinbouw. Tenminste dat vinden wij van ons zelf.

Wij richten ons op toegepast onderzoek voor de (internationale) glastuinbouwsector en willen oplossingen bieden voor maatschappelijke uitdagingen rondom marktgericht produceren, resource efficiency, voedselzekerheid en -veiligheid.

Wij hebben ons zelf het doel gesteld ons te profileren als hét toegepaste onderzoek- en kenniscentrum voor de internationale glastuinbouw met als missie: "Research for sustainable greenhouse horticulture".

Versnippering
Ik merk steeds vaker dat we niet alleen zijn met deze ambitie en steeds meer bedrijven claimen een onderzoek- en kenniscentrum te zijn. Op zich een goede zaak, als dit maar niet tot versnippering en vervlakking in het onderzoek leidt. Wij steken als bedrijf veel tijd en energie om geworteld te zijn in de sector, we investeren hierin omdat we partner willen zijn bij innovatie initiatieven. Wij proberen in te spelen op concrete problemen en uitdagingen waar we met elkaar voor komen te staan. Samen met bedrijven zoeken wij nieuwe ontwikkelingsrichtingen, partners en afzetmarkten.

Innovaties
Samen met bedrijven zoeken we nieuwe ontwikkelingen welke kunnen leiden tot grensverleggende innovaties. Een voorbeeld is bijvoorbeeld het werk dat wij doen op het gebied van energiezuinige kas- en teeltconcepten en innovatieve technieken voor het besturen van het kasklimaat. Kasklimaat en energie staan niet los van elkaar: bijna iedere ingreep in het kasklimaat heeft consequenties voor het energiegebruik en andersom. Elke verandering van licht, temperatuur of vochtigheid, heeft effect op de teelt, de opbrengst en de kwaliteit van het product. Wij werken aan hoog geïsoleerde kassen, nieuwe kasdek-en schermmaterialen. Op dit moment zijn we de winterlichtkas aan het bouwen. Een kas die in lichtarme omstandigheden zo veel mogelijk licht naar binnen brengt. Wij beschikken over computermodellen die nieuwe teeltconcepten door kunnen rekenen. Met behulp hiervan  bestuderen we het effect van ingrepen in klimaat en energiegebruik op het gewas. Daarnaast onderzoeken we innovaties in de sturing van klimaat en energie ook in de praktijk. Daarbij werken we intensief samen met ondernemers in de tuinbouw en de toeleverende industrie.

Versnelling
Als geen ander weten wij dat een sterke binding tussen bedrijfsleven en onderzoek een versnelling geeft aan innovatie. Het is dus noodzaak dat producenten en onderzoek elkaar tegenkomen om elkaar te informeren over de problemen waar men tegenaan loopt en wat er allemaal gebeurt op gebied van onderzoek. Door deze verbinding ontstaat chemie. De succesvolle innovaties van het laatste decennia zijn allemaal tot stand gekomen als resultante van projecten waar publieke en private partijen, lees ondernemers, bedrijfsleven, overheden en onderzoek nauw hebben samengewerkt. Natuurlijk is het zo, dat het werk wat wij doen op het gebied van strategisch toegepast onderzoek een zeker risico inhoud. Innoveren vraagt ondernemerschap en bereidheid tot risico's nemen. Innoveren is doen, maar ook kiezen voor een visie. Een gezamenlijke visie leidt tot echte samenwerking en duidelijkheid over de richting die we moeten gaan.

Onderzoeksagenda
Wat ik hoor en lees is dat er ondernemers van mening zijn dat de onderzoeksagenda van ons bedrijf nog te veel bepaald wordt door overheden en onderzoek en dat het te weinig wordt aangestuurd door het bedrijfsleven. Dit is iets wat ik niet begrijp… als u die mening ook bent toegedaan dan hoor ik dat graag van u.

Ik ben ervan overtuigd dat de beste voedingsbodem voor innovatie is als we elkaar kennen en elkaar begrijpen. Mocht u ons nou nog niet kennen dan nodig ik u uit een bezoek te brengen aan onze website en kennis te nemen van onze portfolio ( www.wageningenur.nl/glastuinbouw ). Mocht u dan nog met vragen zitten rest ons een afspraak te maken en nader met elkaar kennis te maken en vanaf hier het avontuur aan te gaan in een zoektocht wat we voor elkaar kunnen betekenen.


Jan Willem de Vries

Teamleider Facilitair Bedrijf
(Wageningen UR Glastuinbouw)
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant