NGF Golfmarkt #5

Page 38

GOLFBAANBEHEER | Green Deal

Het roer moet om Op weg naar duurzame speelkwaliteit

In het redactionele voorwoord op pagina 4 stelden we in navolging van Darwin vast dat de voorwaarde voor structureel succes het vermogen is om zich aan te kunnen passen als de omgeving daarom vraagt. Dat vermogen wordt de komende jaren voor de golfbranche danig op de proef gesteld. De samenleving eist een transitie: geen pesticiden meer op golfbanen na 2020! De branche is aan zet. Inspanning is niet voldoende, het gaat om resultaten. Vorig jaar uitte de overheid het voornemen om een totaalverbod voor pesticiden in te stellen voor niet-agrarisch gebruik per 2015. De golfbranche krijgt echter vijf jaar extra de tijd om het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen tot nul af te bouwen. Afspraken hierover worden dit najaar juridisch vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst, een zogeheten Green Deal.

36

NGF | GolfMarkt #5 | September 2014

De golfbranche heeft zich in het overleg met het ministerie van Infrastructuur en Milieu op het standpunt gesteld dat een pesticidenverbod per 2015 voor de golfsector niet haalbaar is. Hierbij is aangegeven dat het zinvoller is om in te zetten op zelfregulering om te komen tot vermindering van gebruik. Dit overleg heeft geleid tot een uitzonderingspositie voor golf en andere natuurgrassoorten. Deze uitzondering geldt echter maar tijdelijk en eindigt per 2020. De golfbranche moet er dus aan geloven: speelkwaliteit blijven bieden zonder gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen. In september worden de uitvoeringsprogramma’s van de verschillende betrokken organisaties afgestemd en vertaald naar de Green Deal. De verwachting is dat dit juridische document in de herfst ondertekend gaat worden. Afspraken die over pesticidengebruik binnen de Green Deal worden gemaakt met het ministerie, gaan de praktijk van golfbaanbeheer ingrijpend raken. Het is van belang dat lokale beheerders en uitvoerders zich bewust zijn van de urgentie om zelf op lokaal niveau tot actie over te gaan. De NGF, NVG en NGA bieden ondersteuning waar dat mogelijk is. Drie thema’s In de Green Deal worden actiepunten genoemd binnen drie thema’s. Ten eerste zal ingezet worden op voorlichting, waarbij het doel is om golfbaanbeheerders bewust te maken van de opdracht en hen in de juiste richting te bewegen. Een structureel communicatietraject zal voor de golfbranche worden uitgewerkt. Het tweede thema is ‘zelfregulering’. Dit houdt in dat de branche de verantwoordelijkheid op zich neemt om de afhankelijkheid van chemische gewasbescherming af te bouwen. Concrete resultaten worden geëist. Per jaar zal de branche voortgang moeten tonen. Het derde thema kent twee speerpunten: onderzoek en innovatie. In een onderzoek dat door onderzoeksbureau TAUW eind 2013 in opdracht van de overheid is uitgevoerd, is vastgesteld dat met de huidige stand van kennis en techniek chemievrij beheer van golfbanen nog niet mogelijk is. Tevens werd aangegeven dat de komende jaren geen doorbraak


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.