Participatielandschappen: Tijdelijke natuur

Page 5

32

|

LANDWERK #3 / 2015

PARTICIPATIELANDSCHAPPEN

DEEL 2: verdieping

‘Tijdelijke natuur is klaar om Nederland te veroveren’ Door Hans bleumink

Het idee voor Tijdelijke Natuur ontstond in 2004. Na tien jaar denkwerk, praktijkervaring en innovatieve samenwerking, is het idee volgroeid. “Er is nu zo’n 2000 hectare tijdelijke natuur, dat kunnen er 40.000 worden,” zegt Hank Bartelink, die als directeur van LandschappenNL een van de aanjagers is van de volgende stap in de ‘verovering’ van Nederland.

“B

egrijp me niet verkeerd,” lacht Hank Bartelink. “LandschappenNL gaat er inderdaad hard aan trekken om van Tijdelijke Natuur een succes te maken. Maar dat doen wij niet alleen. Juist de samenwerking met andere natuurorganisaties – zoals de Vlinderstichting – en projectontwikkelaars is cruciaal voor het slagen van het initiatief.” LandschappenNL is de nieuwe koepel van de twaalf provinciale Landschappen - die eigen natuurgebieden beheren - en Landschapsbeheer Nederland, de koepel van de provinciale groene vrijwilligersorganisaties, die vooral actief zijn op andermans terreinen, bijvoorbeeld in het weidevogelbeheer of bij het knotten van wilgen. Bartelink: “Juist door die combinatie van expertises kunnen we een goede bijdrage leveren aan Tijdelijke Natuur.”

lef Bartelink is sinds 2011 betrokken bij de ontwikkeling van het concept, toen acht partijen de Green Deal Tijdelijke Natuur ondertekenden, waaronder private grondeigenaren, het ministerie van Economische Zaken, en De12landschappen zelf dus. De partijen hebben de initiatiefnemer voor de Green Deal, InnovatieNetwerk, gevraagd het voorzitterschap op zich te nemen. Bartelink: “Ontwikkelaars zoals Havenbedrijf Amsterdam en Roelofs hebben daarmee hun nek uitgestoken. Daar was lef voor nodig. Ook natuurorganisaties zijn buiten de gebaande paden getreden. Landschap Overijssel liep door hun samenwerking rond Eeserwold voorop. Je moet niet vergeten dat het voor natuurorganisaties en landschapsbeheerders aanvankelijk een raar idee was om zich in te zetten voor na-

tuur die ook weer verdwijnt. We zijn gewend om te denken vanuit behoud en permanente natuur. Dat vraagt om een enorme omslag in het denken. Maar inhoudelijk is het heel logisch om ons ook in te zetten voor tijdelijke natuur. Op die tijdelijke terreinen kunnen zich juist pionierssoorten vestigen, waarvoor elders in Nederland nauwelijks ruimte is. Je krijgt meer, en ook meer bijzondere natuur. En bovendien: in agrarische gebieden zetten wij ons als Landschapsbeheer ook vaak in voor natuurlijke akkerranden en slootkanten. Die natuur is soms net zo tijdelijk als die op bedrijventerreinen.”

GeDraGscoDe tiJDeliJKe natuur De Green Deal was bedoeld om in drie jaar gezamenlijk de barrières te slechten die in


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.