Kennis delen onder leraren: Een onderzoek naar de relaties tussen occupational self-efficacy, werk-bevlogenheid, human resource management en kennis delen.

Auteurs

  • M. Vermeulen
  • P. Runhaar
  • J. Konermann
  • K. Sanders

Trefwoorden:

Samenvatting

Kennis delen is een vorm van professionele ontwikkeling en een van de kernprocessen binnen professionele leergemeenschappen. In deze studie wordt - gebruikmakend van het AMO (Ability, Motivation, Opportunity) raamwerk - onderzocht hoe en in welke mate kennis delen door leraren samenhangt met hun occupational self-efficacy (OSE), opgevat als de indivi-duele overtuiging van de leraar opgewassen te zijn tegen allerlei mogelijke problemen binnen het werk) en werk-bevlogenheid (WB), opgevat als de toestand tijdens het werk van ervaren vitaliteit, toewijding en absorptie en hun perceptie van human resource management (HRM, hier specifiek opgevat als personeelsbeleid gericht op het verhogen van de betrokkenheid van leraren bij de organisatie). Survey data zijn verzameld onder 126 leraren van een school voor voortgezet onderwijs. HRM, WB en OSE blijken allen positief gerelateerd aan kennis delen. De relatie tussen WB en kennis delen wordt versterkt door een hoge HRM, mits er tegelijk sprake is van een lage OSE. Bij een lage HRM geldt dat een als hoog ervaren OSE de relatie tussen WB en kennis delen versterkt.

Downloads

Gepubliceerd

2023-04-25

Citeerhulp

Vermeulen, M., Runhaar, P., Konermann, J., & Sanders, K. (2023). Kennis delen onder leraren: Een onderzoek naar de relaties tussen occupational self-efficacy, werk-bevlogenheid, human resource management en kennis delen. Pedagogische Studiën, 91(6). Geraadpleegd van https://pedagogischestudien.nl/article/view/14213

Nummer

Sectie

Artikel