Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Maatregelen nodig voor natuurbehoud

Volgens Alterra zijn er extra maatregelen nodig om de condities voor natuur te verbeteren, bovenop de maatregelen die sinds de jaren 80 al zijn genomen door de overheid.

17 juli 2013

Verzuring, verdroging, vermesting en versnippering. Liefst twee derde van de natuurgebieden in Nederland heeft last van op zijn minst één van deze problemen. Dat schrijft Alterra, een aan de Universiteit van Wageningen verbonden onderzoeksinstituut, woensdag op de website Natuurbericht.nl.

Conditie
Volgens Alterra zijn er extra maatregelen nodig om de condities voor natuur te verbeteren, bovenop de maatregelen die sinds de jaren 80 van de vorige eeuw al zijn genomen door de overheid. Er kan bijvoorbeeld worden aangestuurd op een meer duurzame vorm van 'agrarische bedrijfsvoering'.

Gezond
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer een derde van het Nederlandse natuurgebied gezond is. Bovendien is er geen enkel gebied waar alle vier de problemen opspelen, al zijn er vooral op de Veluwe en in het noorden van het land wel regio's waar de natuur last heeft van een combinatie van twee factoren. Het minst komt verzuring voor, terwijl verdroging bijna gemeengoed is.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Voor wie regelmatig de wandelschoenen aantrekt, kunnen deze bevindingen geen verrassingen. Vanr een kabinet dat slechts uit harde, inspiratieloze boekhouders bestaat, valt weinig te verwachten. Het liefste zouden ze elke boom digitaliseren, want dat bespaart flink wat geld op onderhoud. Investeren in natuurbehoud is juist investeren in de kwaliteit van leven van nu en voor volgende generaties. Het is boodschap dat bij dit kabinet niet zal aankomen. Ex-Greenpeace actievoerder Samson heeft zich inmiddels tot neostalinist getransformeerd.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Digitale natuur. In 3-D "natuurlijk". Robuuste natuurgebieden met geweldige verbindingen. Uitwisseling en bloedverversing. Ook plaats voor de wolf... - koren of niet. Bomen tot in de hemel. En dat tegen relatief gezien een beetje programmakosten. Òp naar het holodeck. ....Hannes, breng ze toch niet op rare gedachten...
Advertentie