Landschap en spoor, Hein Otto landschapsarchitect bijNS van 1946 tot 1979

Page 1

Marinke Steenhuis en Lara Voerman

Landschap en spoor Hein Otto

Inspiratie

landschapsarchitect bij NS van 1946 tot 1979


Marinke Steenhuis (1971) studeerde architectuurgeschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zij is een van de initiatiefnemers van het project ‘Maakbaar Landschap’ dat gaat over de Nederlandse landschapsarchitectuur in de jaren 1945-1970, een periode waarin de landschapsarchitect Hein Otto een belangrijke bijdrage leverde aan het Spoorlandschap.

Het Spoorbeeld beschrijft het vormgevingsbeleid van de spoorsector. Het gaat over de beleving van het spoor, van de treinreis zelf tot en met het verblijf op en rond het station. Opgesteld vanuit het perspectief van de reiziger en de omgeving, presenteert het de visie, ontwerpkaders en -principes die betrekking hebben op de omgang met het spoor. U vindt het actuele beleid op www.spoorbeeld.nl. Dit essay heeft ten grondslag gelegen aan het Spoorbeeld; het vormgevingsbeleid van de spoorsector. Het biedt een interessant beeld van de achtergronden van de ontwerpopgave voor het spoor en is daarom gepubliceerd als inspiratie-document op www.spoorbeeld.nl.

Inspiratie

Samen met Lara Voerman (1982), die architectuurgeschiedenis studeerde aan de Universiteit Leiden, deed zij onderzoek naar Otto en schreef zij dit essay. Lara werkt sinds 2004 bij SteenhuisMeurs waar zij zich op de twintigste-eeuwse landschapsarchitectuur en stedenbouw specialiseerde. Ze publiceert in vaktijdschriften Blauwe Kamer en Groen en op architectuurwebsite Archined.


Marinke Steenhuis en Lara Voerman

Landschap en spoor Hein Otto landschapsarchitect bij NS van 1946 tot 1979



Park bij station Baarn


Hein Otto (rechts) met assistent Ben Aben omstreeks 1970. Collectie Ben Aben


Inhoud

Inleiding 7 Kale stationspleinen en kleurige huzarensalades 11 Landschapsarchitect Hein Otto 13 De afdeling Stedebouw: een buitenbeentje binnen NS 15 Hein Otto’s ontwerpen voor het spoorbedrijf 1 Een modern spoorbedrijf 2 Het spoor is het landschap 3 Ontwerpen in een context 19 De veranderende rol van de landschapsarchitectuur in het spoorbedrijf 27 Noten 34 Werkenlijst Hein Otto 35


Cees Douma kwam in 1960 in dienst bij de NS, waar hij tot 1975 als architect verantwoordelijk was voor het ontwerp van een groot aantal stations. Vanaf 1975 gaf Douma leiding aan de afdeling Gebouwen, Stedenbouw en Vormgeving bij de NS. In 1990 werd hij de eerste ‘Bouwmeester NS’. Cees Douma bleef in dienst tot 1995.

Ben Aben begon in 1970 bij de afdeling Stedebouw en Landschap, als assistent van Hein Otto.

Roel Hoogenboom volgde in 1979 Hein Otto op als landschapsarchitect bij de NS. Kees Peters kwam in 1979 bij de NS als stedenbouwkundige. Tegenwoordig is hij hoofd van de vakgroep Stedenbouw van ingenieursbureau Movares. Vincent Grond werd via zijn docent Hans Warnau, en oud-medewerker van Otto, als student landschapsarchitectuur voorgesteld aan Hein Otto. Hij schreef een scriptie over Otto en bleef gefascineerd door zijn persoon.

6

Landschap en spoor

Homme Heringa was vanaf 1972 werkzaam bij de NS. Heringa begon bij de afdeling Verkeers­techniek en Stedebouw en eindigde zijn loopbaan als adviseur Ruimtelijke context en Monumenten bij Bureau Spoorbouwmeester. Sinds januari 2011 is hij met pensioen.


Inleiding

7

Voor dit essay is op diverse plekken onderzoek verricht. Otto’s privé-archief is geschonken aan de afdeling Speciale Collecties van de Wageningen Universi­ teit. Een deel van dit archief bestaat uit dossiers uit het voormalige archief van NS. In de kelder van Movares zijn een uitgebreide diacollectie en kaartmateri­ aal (vanaf de jaren zeventig) te vinden. Artikelen in oude spoorwegtijdschriften als Nieuw Spoor en een drietal scripties, geschreven toen Hein Otto nog leefde, vulden het archiefmateriaal aan.1 In december 2010 werd ten kantore van Bureau Spoor­bouwmeester een rondetafelgesprek georganiseerd, waarbij Cees Douma, Homme Heringa, Ben Aben, Roel Hoogenboom, Kees Peters en Vincent Grond herinneringen ophaalden.

Inleiding

In Spoorbeeld staat een integrale benadering van het spoor centraal. Stations worden steeds belangrijkere plekken, zowel in ruimtelijk als in maatschappelijk opzicht. De visie ‘staat’ in een traditie. De architecten van de Nederlandse Spoorwegen, zoals Sybold van Ravesteyn, Herman Schelling en later Koen van der Gaast en Cees Douma, creëerden met hun gebouwen per decennium herkenbare en modern aandoende ankerpunten in steden en dorpen. Veel minder opvallend, maar uitermate zorgvuldig, ondersteunde landschapsarchitect Hein Otto de corporate identity van NS als rijksinstantie met zijn ontwerpen voor beplanting langs de trajecten en openbare ruimtes rond de stations. Als eerste landschapsarchitect in dienst van NS representeert hij de opkomst van het vakgebied landschapsarchitectuur op en rond het spoor. Met de hulp van een enkele assistent werkte Otto meer dan dertig jaar (19461979) aan het ontwerp van een eenduidig spoorbeeld. Binnen het spoorbedrijf heeft zijn persoon mythische proporties aangenomen. Otto was een excentriek figuur, een artiest tussen ambtenaren, en als zodanig herkenbaar. Hij was de man met de korte broek en rode sokken, die op zekere dag op het stationsplein van Woerden door de politie werd opgepakt omdat hij er in een boom stond te zagen. Een uitgebreide kunstcollectie vulde elk vrij plekje in zijn huis, tot en met de badkamer aan toe. Dit essay gaat over Otto’s ontwerp­visie en zijn integrale benadering van de sta­ tions­omgeving. Tegelijkertijd vertelt het een verhaal van de spoorwegorganisatie zelf en van de groeiende inzichten over de inpassing van stations­gebouwen in het landschap en hun verrijking met groen. In tegenstelling tot veel van zijn tijdgenoten nam Otto geen stelling in de naoorlogse beroepspraktijk. Hij publiceerde vrijwel nooit in vakbladen en schreef zeer sporadisch toelichtingen bij zijn ontwerpen. Toch zijn er, door nauwkeurig naar zijn werk te kijken, ontwerpthema’s te destilleren die verder gaan dan de befaamde haag van Otto. Het zijn thema’s die bij de huidige grootschalige op­gaven nog altijd bruikbaar zijn, omdat ze er steeds op gericht waren ervaarbare, prettige ruimtes te creëren voor de reiziger.



Station Meerssen


De ANWB organiseerde vanaf 1912 Wedstrijden in Stationsversiering. Deze resulteerden vaak in aan huzarensalades herinnerende fleurige tuinen. In 1914 vielen onder meer de stations Nieuw-Amsterdam en Vleuten in de prijzen.

10

Landschap en spoor

Het inmiddels gesloopte station Westervoort na de oplevering in 1900. Stationspleinen waren kale zanderige vlaktes, dikwijls gelegen buiten de bebouwde kom


Kale stationspleinen en kleurige huzarensalades

11

met muren of bomen werd ingekaderd en dat ontsierende spoorgebouwen en emplacementen zoveel mogelijk aan het oog werden onttrokken. In plaats van een landschapsarchitect won een architectenduo de competitie. Het is wonderlijk dat de vormgeving van gebieden rond stations en emplacementen, voor veel reizigers de eerste kennismaking met een stad of dorp, tot aan de Tweede Wereld­oorlog een blinde vlek was op het netvlies van spoorwegmaatschappijen en overheden. Het belang van een goede landschappelijke inpassing van nieuwe autowegen was voor de oorlog al wel tot de rijksoverheid doorgedrongen: in 1929 werd ir. G.A. Overdijkink aangesteld bij Staats­bosbeheer om zich speciaal met dit onderwerp bezig te houden. Bij de spoorwegen duurde het wat langer. In 1946 trad landschapsarchitect Hein Otto in dienst bij NS en werd er voor het eerst geld voor beplanting uitgetrokken op de begroting.

Onderscheiding voor het behalen van een prijs bij de wedstrijden Stationsbeplanting. Collectie Ben Aben

Kale stationspleinen en kleurige huzarensalades

Tot 1938 – het jaar waarin het Staats­ spoor en de Hollandsche IJzeren Spoor­ weg­maatschappij (HSM) fuseerden tot de Nederlandse Spoorwegen – waren beplantingen rond het spoor een kwestie van particulier initiatief. Het aspect groen ontbrak volledig op de begroting van de verschillende spoorwegmaatschappijen. De in 1888 opgerichte Heide­maatschappij adviseerde zelfs geen groen rond stations en spoorwegen aan te leggen in verband met brand­gevaar, veroorzaakt door stoomtreinen. In 1865 klaagde tijdschrift Volksvlijt over de onaangename omgevingen rond de zoo gure stations van ons land. Stationspleinen waren kale zanderige vlaktes, vaak gelegen buiten de bebouwde kom. Soms verfraaiden gemeenten de pleinen zelf met bloemperken of heestervakken, een enkele keer plantte een vooruitstrevende spoorwegmaatschappij bomen langs het spoortraject. Hein Otto sprak bijvoorbeeld lovend over de oude beplanting langs de lijn Mariënberg-Emmen, waar de Noord­ooster­locaal Spoorweg­maat­ schappij (NOLS) rijen paardenkastanjes had aangeplant.2 In overige Europese landen was de situatie niet anders. Om de stationsomgevingen iets minder unheimisch te maken werd in Engeland de aanleg van bloementuintjes bij stations aangemoedigd door prijzen uit te loven voor de spoorwegbeambten die zich hiermee bezighielden. In Nederland nam de ANWB dit initiatief over; vanaf 1912 organiseerde de bond Wedstrijden in Stations­versiering.3 Bijna honderdvijftig stationschefs dongen met hun stationstuinen naar de eerste prijs. Er waren punten te verdienen in de categorieën grootte, onderhoud, ‘bloemrijkheid’ en totaalindruk. De gehele stationsomgeving deed mee: klimrozen of wilde wingerd tegen de gevel van het stationsgebouw, bloemstukken op de stootblokken en grote plantenbakken op de perrons. Ondanks het advies aan de stationschefs om het ontwerp simpel te houden, zodat het reizend publiek ze in één oogopslag kon overzien, resulteerde het initiatief vaak in aan ‘huzarensalades’ herinnerende fleurige tuinen. Naast de ANWB bemoeide de VVV zich met het esthetische aspect van de stationsomgeving. In 1917 organiseerde de Vereniging een prijsvraag voor de verfraaiing van het stationsplein van Leeuwarden.4 Belangrijke eisen waren dat de forse, lege ruimte


Otto begon zijn werkende leven bij Staats足 bosbeheer, waar hij wegbeplantingen ontwierp voor provinciale wegen en rijkswegen. Er was vanuit de rijksoverheid meer aandacht voor de inpassing van de autoweg in het landschap dan voor de inpassing van het spoor. Op deze afbeelding is een pagina te zien uit de publicatie Wegbeplantingen (1939), waarop per landschap wordt aangegeven wat de passende wegbeplanting behoorde te zijn.

Landschap en spoor

Otto had grote kennis van het plant足 materiaal. Tijdens saaie overleggen maakte hij schetsjes van planten, 1950. Speciale Collecties, bibliotheek Wageningen UR

12


Landschapsarchitect Hein Otto

13

Een aantal elementen uit Otto’s studietijd en zijn eerste baan zijn altijd blijven doorklinken in zijn latere werk bij NS. Otto deelde een voorkeur voor functio­ nele vormgeving en heldere logische ruimten met zijn tijdgenoten, maar hij onderscheidde zich door zijn tijdens de specialisaties plantensociologie en plantenziektenkunde opgedane, meer dan gebruikelijke kennis van de eigenschappen van het plantmateriaal, die hij inzette om het concept van ontwerpen te versterken. De erfenis van zijn dienstperiode bij Staatsbosbeheer is terug te zien in de grote schaal van zijn ontwerpen, langs lange lijnen in het landschap.

Landschapsarchitect Hein Otto

Hein Otto

Otto studeerde vanaf 1934 aan de Land­ bouw­hogeschool Wageningen, waar hij na zijn propedeuse voor de studierichting Tuinbouw koos. De focus lag op de vakken plantensociologie en plantenziektekunde. Uit liefhebberij volgde hij bij dr. ir. J.T.P. Bijhouwer Tuin- en Landschaps­architectuur, dat toentertijd nog de status van een keuzevak had en dat studenten de basis­kennis van het ontwerpen bijbracht.5 Een paar jaar later groeide het keuzevak uit tot een aparte studierichting Tuin- en Landschaps­ architectuur. Bijhouwer werd hoogleraar. Met zijn ideeën drukte Bijhouwer een stempel op de vorming van tuin- en landschapsarchitecten; ook Otto sprak lovend over hem. Volgens Bijhouwer lagen vanzelfsprekendheid, helderheid en onopzettelijkheid aan de basis van een goed ontwerp. Die visie was passend bij het cultuurlijke Nederlandse landschap waarin bomen en struiken fungeerden als toevoeging aan en onderstreping van structuren en ruimtes.6 Toen Otto zijn studie had afgerond, kreeg hij een collegeassistentschap aangeboden bij de afdeling Planten­ systematiek en –Geografie, zodat hij hier kon promoveren. Bijhouwer zag voor hem echter een toekomst in de tuin- en landschapsarchitectuur en bezorgde hem in 1941 een baan bij de afdeling Landschapsverzorging van Staats­bos­ beheer. Namens Staats­bosbeheer maakte hij, onder meer met Bijhouwer en architect/stedenbouwkundige M.J. Granpré Molière, deel uit van de beplantingscommissie voor de Noordoost­ polder. Daarnaast werkte hij aan wegbeplantingen voor provinciale wegen en rijkswegen. Onder leiding van zijn chef ir. G.A. Overdijkink gaf hij vorm aan de rijkswegen 12 (Utrecht-Driebergen, De Klomp-Ede), 13 (Den Haag-Rotterdam) en 16 (Rotterdam-Dordrecht). Zijn visie op het landschap, sterk beïnvloed door Bijhouwer, verschilde van die van zijn chef. Om wegen zowel voor de automobilist als voor de fietser interessant te maken (in die tijd lagen er nog fietspaden aan weerszijden van de autoweg) voegde Overdijkink toefjes heester- en boombeplanting toe. Otto dacht meer in de Duitse traditie van de Autobahn en de Amerikaanse traditie van de parkways en pleitte voor een hogere ontwerpsnelheid, waarbij de lange lijn benadrukt werd door middel van strakke doorlopende dubbele bomenrijen.


Landschap en spoor

In personeelsblad Nieuw Spoor werd in 1946 speciale aandacht besteed aan de oprichting en taken van de nieuwe afdeling Stedebouw.

14


De afdeling Stedebouw: een buiten­beentje binnen NS

15

beeld. Wanneer sprake was van ontsierende bebouwing langs de lijn zou boombeplanting wel van nut kunnen zijn ter maskering. Otto ontwierp de plannen vrijwel altijd in samenwerking met gemeenten, Rijksen Provinciale Waterstaten (afhankelijk van welke instantie grondeigenaar was). Bij parallelle ligging van spoor- en autoverkeerswegen werd bijvoorbeeld in gezamenlijk overleg tussen de betrokken diensten (Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer) een licht afschermende beplanting aangebracht. Soms nam een gemeente zelf contact op met NS omdat ze een plantsoen of bomenrij wenste op gronden die (deels) in eigendom waren van het spoorbedrijf. Otto maakte na een dergelijk verzoek het ontwerp, de kosten werden gedeeld. NS had geen eigen personeel voor de uitvoering van deze projecten; ze huurde aan­nemers of kwekers in.

De afdeling Stedebouw: een buiten­beentje binnen NS

Otto kwam in maart 1946 te werken bij de afdeling Stedebouw van NS, opgericht in 1940. De afdeling was niet groot, de lijnen waren kort. De taakomschrijving van zijn afdeling was den spoorweg te doen opgaan in het beeld van de stad, maar ook in dat van het landschap.7 De plotselinge aandacht voor het esthetische aspect had te maken met de voortschrijdende elektrificatie, waardoor het spoorbedrijf langzaamaan een ‘schoner’ imago kreeg. Een stedenbouwkundige dienst was binnen Europa een bijzonderheid: Voor zoover bekend bestaat in geen der ons omringende landen een dergelijke afzonderlijke afdeeling bij de spoorwegmaatschappijen en Nederland kan dus, vooral nu veel van den grond af moet worden opgebouwd, een voorbeeld zijn.8 Een ingenieursteam dat zich bezig hield met de relatie tussen stationsgebouw en stad, met fraaie zichtlijnen en vloeiende beplantingen gold ook binnen de praktisch ingestelde organisatie van NS als een rariteit. Vooral in de beginjaren bestond veel misverstand over de taken van deze afdeling. In 1946 werd in het personeelsblad Nieuw Spoor daarom speciale aandacht besteed aan de afdeling Stedebouw. De afdeling had een aantal hoofdtaken, zoals het afstemmen van spoorplannen op gemeentelijke uitbreidingsplannen, streekplannen en het Nationale Plan, het bevorderen van de samenhang tussen spoorwegnet en verkeerswegennet en het bepalen van de ligging van stations voor reizigersverkeer, goederen en rangeerterreinen. Eén bepaalde taak behoorde volgens de afdeling de bekroning van alle spoorwegwerken te vormen: de verzorging van het uiterlijk aanzien van den spoorweg in het beeld van stad en land. Dit was het territorium van Hein Otto. Behalve met de beplanting van stationspleinen hield hij zich bezig met het omvormen van zanden grindplassen, afgegraven om spoordijken aan te leggen, tot aantrekkelijke recreatiegebieden en met de vormgeving van de aanblik van de spoorweg vanuit het landschap en omgekeerd. Het ging daarbij vrijwel nooit om het vormgeven aan hele tracés. Het uitgangspunt was dat waar spoorwegen door onbebouwde landschappen gingen niet extra beplant werd, omdat het wijdse uitzicht voor de reiziger al aangenaam genoeg was.9 Vooral tijdens het rijden met hoge snelheden gaf beplanting een onrustig



Station Oss


Otto ging in september 1960 op treinreis naar Frankrijk. Onderweg maakte hij tekeningen van fraaie en minder fraaie dingen die zijn aandacht trokken: een treinwagon met oranje afrikaantjes in rode puntbakken in Brussel-Zuid, een reusachtige sequoia en een haagbeukhaag waarin vierkante openingen gesnoeid waren naast het station van Briouze. In Nederland tolereerde Otto geen tuttigheid. NS was een professioneel vervoers­bedrijf waar een moderne beplanting gepast was. Speciale Collecties, bibliotheek Wageningen UR

18

Landschap en spoor

In Meerssen (1961) streefde Otto naar een beplanting die paste bij het imago van een modern spoorbedrijf. Het station is gelegen in een bocht van de spoorlijn tussen Maastricht en Heerlen en behoort door zijn groenaanleg al jaren tot de mooiste van Nederland. Landschapsarchitect Hans Warnau noemde het ontwerp eerder een topstuk uit de landschapsarchitectuurcollectie in Nederland. Het ontwerp is eenvoudig en evenwichtig. Otto benadrukte alle lange lijnen en ruimtes met hagen. Om een bestaande moestuin af te schermen gebruikte hij twee beukenhagen van verschillende hoogten en een lage larixhaag langs het perron. De opeenvolgende hagen in verschillende hoogten creĂŤren een soort coulissen die refereren aan het lijnenspel van de rails. Aan beide uiteinden sluiten boomgroepen van paardenkastanje, plataan, zilverlinde, zilveresdoorn, moeraseik en Noorse esdoorn de strakke lijn van de hagen af. De stationsomgeving is recentelijk gerenoveerd, met inachtneming van het oorspronkelijke ontwerp. Speciale Collecties, bibliotheek Wageningen UR


Otto was geen schrijver, hij ontwierp liever. Toch zijn er in het archief aantekeningen en documenten gevonden die iets vertellen over zijn visie op het spoor, zijn ‘spoorbeeld’; stukken waarin Otto de drie basisprincipes van zijn ontwerpen voor NS formuleert. Deze drie principes sluiten vandaag, ruim vijftig jaar later, nog steeds bijzonder goed aan bij de actuele doelstellingen: herkenbare, verblijfsvriendelijke plekken creëren, nadenken over de enscenering en routebeleving en vormgeven aan een ruimtelijke samenhang met het landschap of de stad.

De haag was meer dan alleen een middel om herbergzame en overzichtelijke ruimtes te scheppen. Zoals de populier en de knotwilg onlosmakelijk verbonden zijn met de polder, werd de haag een herkenbaar element langs het perron. De meest gebruikte soort was de beukenhaag (Fagus Sylvatica). Deze is in alle jaargetijden interessant aangezien hij in de winter zijn dorre bladeren behoudt. Tevens is het een goede windbreker. Foto station Meerssen, omstreeks 1985. Collectie Movares

1 Een modern spoorbedrijf De beplanting rondom het spoor moest allereerst de stoerheid van het moderne spoorbedrijf benadrukken. Volgens Otto vroegen het vlakke Nederlandse land en de wijde emplacementen om een sterke verticaliteit (wanden van hoge bomen) gecombineerd met een duidelijke horizontaliteit (langgerekte hagen of struiken). Otto: De kromme, kronkelige lijn past slecht bij de strakheid der sporen. Zij heeft bovendien geen richting.10 De spooromgeving werd met een architectenoog benaderd en geïnterpreteerd als een bouwwerk, waarin met verschillende groene bouwstenen - een haag, een heesterrand, een border, bomenrijen en grasvlaktes - logische en prettige ruimtes werden gecomponeerd. De maat en schaal van deze bouwstenen waren fors, de beplanting sober en tijdloos. Ze moesten in essentie de emancipatie van NS als professioneel vervoersbedrijf representeren en waren een directe reactie op de praktijk van voor de oorlog. Het is misschien ook goed mede te delen, welke richting wij met onze beplanting bij de Spoorwegen in Nederland NIET uitwillen, aldus Otto. Wij planten geen klimplanten tegen de palen, waarop perronoverkappingen steunen of tegen lantaarnpalen, wij versieren geen stootblokken/jukken met bloemen, wij hangen niet meer aan alle gebouwen en loodsen bloembakken, wij leggen geen rotstuinen aan en maar bij uitzondering vijvertjes.11 Overigens streefde Otto niet alleen in zijn ontwerpen naar een moderne vormentaal: een medewerker kon al een sneer krijgen wanneer zijn schrijftaal in brieven te oubollig en omfloerst zou zijn, niet passend bij het nieuwe imago van NS.12 2 Het spoor is het landschap Otto’s ontwerpen zijn beïnvloed door de in de naoorlogse periode populaire inzichten uit de wereld van de plantensociologie. Dit botanische specialisme is gebaseerd op de waarneming dat planten in het landschap niet ordeloos door elkaar groeien, maar zich op bepaalde grondsoorten groeperen in een aantal combinaties van soorten, de zogenaamde plantengemeenschappen. De plantensociologie werd gedoceerd op de Landbouwhogeschool in Wageningen en was voor Otto een hoofdvak. Docent Bijhouwer zag als lector Tuinarchitectuur

19

Hein Otto’s ontwerpen voor het spoorbedrijf

Hein Otto’s ontwerpen voor het spoorbedrijf


Landschap en spoor

Omdat het midden in de polder gelegen rangeerterrein Kijfhoek bij Zwijndrecht (1963-1967) niet gebaat was bij een al te landschappelijk vormgegeven plan, kreeg het een forse windsingel en een dubbele laanbeplanting van grauwe abelen, echte ‘polderbomen’. In dit ontwerp staan de eenvoud en de beslistheid van de grote lijn voorop.

20


3 Ontwerpen in een context Otto benadrukte dat bij het ontwerpen aan het spoor bepaalde contextuele factoren niet uit het oog moest worden verloren: de schaal van het traject (groot of klein), de twee snelheden van de trein (snel en langzaam) en de omgeving (landelijk of stedelijk).15 De kenmerken van een plek bepaalden de te volgen ontwerpstrategie. Het rangeerterrein Kijfhoek (1963-1967), midden in de polder gelegen, was niet gebaat bij een te landschappelijk vormgegeven plan en kreeg een forse windsingel en dubbele laanbeplanting van grauwe abelen. De naast een rijksweg gelegen zanderij Maarn (1966) werd een besloten wandelgebied met grote bospercelen van

Rondom de zanderij Maarn (1966), gelegen aan de Rijksweg 12 van Utrecht–Arnhem, kwam een gemengd bosplantsoen van loofhout: zomereik, wintereik, Amerikaanse eik, grauwe abeel, ratelpopulier, acacia, ruwe berk, vuilboom, grijze els en lijsterbes, soorten die goed toeven op zandige gronden. De voormalige zandafgraving werd een besloten wandelgebied met grote bospercelen waar paden doorheen liepen: interessant voor zowel de voorbijrijdende automobilist als de recreant. Speciale Collecties, bibliotheek Wageningen UR

21

Hein Otto’s ontwerpen voor het spoorbedrijf

het belang van dit specialisme voor de nieuwe landschapsarchitecten. Hij wees op de onmiskenbare schoonheid van een beplanting die past in zijn omgeving en waarin de logica van een natuurlijk landschap – met soorten die gedijen in de betreffende grondsoort en standplaats – is verwerkt.13 Dit principe bleek bij het ontwerpen aan spooromgevingen niet eenvoudig toe te passen. De spoorwegen en emplacementen liggen veelal op arme opgebrachte zandgrond. Omdat ingrijpende grondverbeteringen te kostbaar waren, diende hier bij de soortenkeuze rekening mee te worden gehouden. Een andere factor die van invloed bleek, was de wind die vooral in het Westen van het land krachtig waait. Op aan de wind blootgestelde plaatsen was het aantal bruikbare soorten gering. Ondanks dergelijke lastige eigenschappen zag Otto de spooromgeving als integraal onderdeel van het landschap. Waar mogelijk wordt op de bestaande (zand) grond geplant zonder veel grondverbetering en wordt gebruik gemaakt van inheems houtgewas, schreef hij in 1973; voornamelijk loofhout, zoals eik, berk, iep, linde, es, esdoorn, haagbeuk, beuk, zoete kers, grauwe abelen, populier met meidoorn, sleedoorn, els, esp, wilg, wilde liguster, vlier, hazelaar, hondsroos, egelantier, vuilboom, lijsterbes en Gelderse roos.14 De landschapsarchitect streefde ernaar de beplanting overal zo veel mogelijk aan te laten sluiten bij die van het omringende landschap door veelvuldig inheems plantmateriaal toe te passen en te kiezen voor een beperkt en sober assortiment.


Otto ontwierp het beplantingsplan voor Zevenaar in samenspraak met de architect van het nieuwe station, K. van der Gaast. Het plan heeft twee componenten: beplanting langs het perron en parkruimte voor het station. Beide zijn ontworpen voor twee verschillende snelheden en kenmerken zich door een afwijkende vormentaal. De perronbeplanting is sober en solide en biedt ook voor treinen die het station met grotere snelheid passeren een interessante aanblik. De parkruimte voor het station is toegespitst op wandelaars en omwonenden, gedetailleerder vormgegeven met meer soorten en zachtere lijnen. Speciale Collecties, bibliotheek Wageningen UR

22

Landschap en spoor

Dit ontwerp is exemplarisch voor het ontwerpprincipe ontwerpen in een gegeven context. Het landschapsplan langs het emplace­ment in Weert verenigde verschillende schalen, sferen en functies. Het gaf het emplacement een landschappelijke inbedding en herbergde tegelijk twee wandelparken, sportvelden en beplanting rondom parkeerplaatsen bij het station. De verschillende sferen langs het emplacement vroegen elk om een eigen beplanting: romantisch in de buurt van een woonwijk, zakelijk en regelmatig bij een industrie­ terrein, sober ter omranding van sport­ terreinen. Het lukte Otto om al deze sferen in een logisch en samenhangend ontwerp samen te voegen. Speciale Collecties, bibliotheek Wageningen UR


23

Hein Otto’s ontwerpen voor het spoorbedrijf

gemengd loofhout waar paden doorheen liepen: interessant voor zowel de voorbijrijdende automobilist als de recreant. Een langgerekte groenstrook tussen het spoor en een parallelweg met woningen in Oss (1955) werd ingericht met een dubbele rij paardenkastanjes en lossere boomgroepjes ter hoogte van de zijstraten. Zo werden vanuit de trein gezien, de woningen gecamoufleerd en vanuit de woningen het spoor en de bovenleidingen. Op een stationsplein of perron kon meer aandacht worden besteed aan bijzondere boom- of heestersoorten en hier gaf Otto zijn ontwerpen een zekere zachtheid mee. Snelheid en moderniteit waren op de grote schaal belangrijke begrippen maar op de kleinere schaal was het zaak, voor de reiziger een ervaarbare en prettige omgeving te scheppen. Een welhaast ‘romantische’ ontwerpgreep is te zien bij het station Meerssen (1961). De hagen langs de perrons eindigen in de schaduw van een groep kastanjes waardoor het spoor oneindig lang lijkt. Otto koos regelmatig voor hagen die er voor de reiziger in alle jaargetijden interessant uitzagen zoals beukenhagen die in de winter dor blad behouden met een fraaie bruine tint. Kleine ‘stationstuinen’ naast de stationsgebouwen gaven een menselijke maat aan een ontwerp: bijvoorbeeld in Horst-Sevenum (jaar onbekend) en Zuidbroek (jaar onbekend). Het zijn plekken waar het oog even op kan rusten tijdens het wachten. Otto onderhield een goed contact met de honderden stationschefs voor wie hij, net als voor de oorlog, wedstrijden Stationsbeplantingen organiseerde. Op die manier moedigde hij de chefs (die vaak het onderhoud op zich namen) aan hun plantenkennis te vergroten en bevorderde hij hun betrokkenheid bij de stationsomgeving.



Zanderij Maarn


Dit ontwerp voor de stationstuin in Didam maakte Otto in 1946. De tuin bestaat uit een taps toelopend gazon met langs het perron een lage ligusterhaag en aan de kant van het stationsplein een hogere haag van haagbeuk. Beide uiteinden van de tuin worden gemarkeerd door een boomgroep: links paardenkastanjes, rechts robinia’s met een onderbeplanting van sierappels. Deze foto is genomen in 1984. Collectie Movares

26

Landschap en spoor

De lijn Bilthoven-Den Dolder was destijds een van de drukst bereden baanvakken in het land. Vooral forensen bereisden dit stuk spoor, in de zomermaanden aangevuld met vakantiegangers. In dit ontwerp uit 1946 stonden routebeleving en enscenering centraal. Het is een vroege poging om vorm te geven aan een vanuit de trein gezien aantrekkelijke stadsentree. De haag deed hier zijn intrede als middel om een eenduidig en rustig beeld te creĂŤren, terwijl de blik door plaatsing van boomgroepen naar bepaalde bijzondere elementen langs de route (een ijsbaan, etc.) getrokken werd. Speciale Collecties, bibliotheek Wageningen UR


De rol die het landschap zelf en de tuinen landschapsarchitect speelden in het ontwerpproces van de spooromgeving veranderde met het steeds complexer worden van de opgaven binnen het spoorbedrijf. In de eerste vijf jaar na de oorlog werd het werkveld bepaald door herstel- en inventarisatiewerkzaamheden, relatief eenvoudige en overzichtelijke projecten. Otto adviseerde bij bescheiden kwesties als het rooien van eiken langs het emplacement in Venlo (1946) en corrigeerde een traditioneel, bloemrijk ontwerp van tuinarchitect B.C. van den Steenhoven in Almelo (1946). In Baarn maakte hij een reconstructieplan voor een wandelpark naast het stationsplein (1949) en in Utrecht ontwierp hij de beplanting rondom het CAB-gebouw van NS architect Sybold van Ravesteyn (1950). In Soestduinen (1946), Waddinxveen (1948), Bloemendaal (1948) en Zwolle (1950) werkte hij aan stationsomgevingen. De bomenrijen tussen Rijksweg 12 en het naastgelegen baanvak VoorburgZevenhuizen, die in de oorlog verdwenen waren, werden vanaf 1948 herplant. Na 1950 richtte NS zich op de modernisering van het spoor, een streven dat niet alleen tot uiting kwam in de voorschrijdende elektrificatie van het spoornet, snellere treinen en een gestroomlijnde organisatie, maar ook in een zichtbare aandacht voor aantrekkelijke stations­ omgevingen.16 Het station groeide in deze jaren uit tot een plek waar verschillende verkeersstromen samenkwamen (bussen, trams, fietsen, voetgangers). Het vormgeven aan deze transportknoop was de specialiteit van de afdeling Stedebouw, en dus ook de focus van Otto’s werk.17 Voor onder meer Leiden (1951), Cuyk (1953), Nijmegen (1954), Maastricht (jaar onbekend) en Den Bosch (jaar onbekend) werden beplantingsplannen getekend voor voorpleinen en busstations. Daar­ naast kwamen andere opgaven in beeld: beplantingen langs emplacementen in Heeren­veen (1951) en Weert (1956), maar ook beplantingen bij een dieselloods bij station Watergraafs­meer (1955), en werkplaatsen in Utrecht en Haarlem (1957) en Tilburg (1960).

Reconstructieplan voor een wandelpark naast het stationsplein in Baarn uit 1949. De gemeente kwam met de vraag of het park opgeknapt kon worden, en omdat de gronden in eigendom waren van NS maakte landschapsarchitect Otto het ontwerp. Het padenbeloop was zo ontworpen dat er voor verschillende gebruikersgroepen (reizigers van en naar het centrum en leerlingen van het naastgelegen lyceum) een logische route was. Speciale Collecties, bibliotheek Wageningen UR

27

De veranderende rol van de landschapsarchitectuur in het spoorbedrijf

De veranderende rol van de landschapsarchitectuur in het spoorbedrijf


Centraal in het ontwerp voor de Centrale Werkplaats Haarlem (1957) stond het creĂŤren van een herbergzame omgeving, niet zozeer voor de reiziger als wel voor het NS-personeel. Op het terrein stonden verschillende gebouwen, een kantoor, een portiersloge, een houtloods en rijwielrekken. Kriskras over het terrein liepen treinrails en wegen. De beplanting moest rust uitstralen en een nieuwe ordening aanbrengen. Otto benadrukte de terreingrenzen met een dichte beplanting van Huntingdon-iepen. Rondom de gebouwen werden gazons aangelegd, direct langs de gebouwen strakke borders. Los geplaatste paardenkastanjes zorgden voor variatie en brachten spanning in het ontwerp. Voor een rustiger beeld maskeerde een boom elke overhoek die ontstond door de diagonaal geplaatste rijwielrekken. Speciale Collecties, bibliotheek Wageningen UR

28

Landschap en spoor

Een langgerekte groenstrook tussen het spoor en een parallelweg met woningen in Oss (1955) werd ingericht met een dubbele rij paardenkastanjes en lossere boomgroepjes ter hoogte van de zijstraten. Zo werden vanuit de trein gezien de woningen gecamoufleerd, en vanuit de woningen het spoor en de bovenleidingen.


29

De veranderende rol van de landschapsarchitectuur in het spoorbedrijf

Na 1960 voerde NS een actiever planologisch beleid. Er werd een Commissie voor Planologisch Onderzoek gevormd, met daarin directieleden en vertegenwoordigers van verschillende diensten, en er werd meegedacht in provinciale streekplancommissies. Met name na de afschaffing van het perronkaartje in 1970 ging dit beleid in de stedelijke structuur een belangrijkere commerciële en sociale rol spelen. De afdeling Stedebouw werd steeds groter en de interne lijnen werden langer. Otto werkte na 1960 meer in de tweede lijn: hij bleef ontwerpen maken voor stations, zanderijen en emplacementen, maar bemoeide zich niet langer met beleidszaken. Hij realiseerde zijn mooiste projecten (zoals station Meerssen in 1961, station Zevenaar in 1962, zanderij Maarn in 1966 en rangeeremplacement de Kijfhoek in 1967) in deze periode, maar altijd als laatste in de rij, dwz. nadat de architect en de stedenbouwkundige hun ontwerpen hadden gemaakt. De bijdragen van het bureau Tuin- en Landschapsarchitectuur bestonden vooral uit de aankleding achteraf van de ontworpen projecten met groen, schreven Roel Dijksterhuis en Kees Peters in 1991.18 Landschappelijke inpassing van de spoorbanen kwam pas met de aanleg van de Schiphollijn in 1976 aan de orde: dit was de eerste nieuwe spoorlijn die met een geïntegreerd beplantingsplan werd ingepast in het landschap. Alhoewel Otto bij dit project betrokken was had hij er enkel een adviserende rol in. In 1976 vond er een grote reorganisatie plaats. Er kwam een Dienst van Infrastructuur waaronder de afdeling Gebouwen, Stedenbouw en Vormgeving viel. Architect Cees Douma werd afdelingschef; een nieuwe garde diende zich aan. In 1979 ging Otto met pensioen. Hij werd opgevolgd door ir. Roel Hoogenboom. Kees Peters kwam in 1979 als stedenbouwkundige in dienst. In 1985 volgde Homme Heringa Roel Dijksterhuis op als afdelingschef. Een gelijkwaardige samenwerking tussen de drie ontwerpdisciplines architectuur, stedenbouw en landschap stond voorop. De tuin- en landschapsarchitect werd in een vroeg stadium betrokken bij het ontwerpproces en werkte als gelijkwaardige samen met de NS-architecten en stedenbouwers. Het ontwerp voor het station van Doetinchem, met daktuinen integraal


Landschap en spoor

Aan de bouw van een nieuw station in Beverwijk (1960) werd de aanleg van een met bosvakken beplante strook gekoppeld tussen de perrons en de A22 met achter­ liggende havens. Sommige van deze bos­ vakken waren geheel ingevuld, andere omzoomd. Collectie Movares

30


De Schiphollijn (1976) was de eerste nieuwe spoorlijn die met een geïntegreerd beplantings­plan werd ingepast in het landschap. Op de afbeelding is dat deel van de lijn te zien dat langs Sassenheim ligt, waarbij gearceerde vlekken de nieuwe bosvakken aangeven. Speciale Collecties, bibliotheek Wageningen UR

31

De veranderende rol van de landschapsarchitectuur in het spoorbedrijf

opgenomen in de architectuur van het gebouw, is het meest letterlijke product van de samenwerking tussen de verschillende ontwerpdisciplines. De ontwerpafdeling van NS, het ingenieursbureau, kwam in 1995 juridisch los te staan van NS onder de naam Holland Railconsult (vanaf 2006 Movares). Grote projecten, zoals de Betuweroute en de Hogesnelheidslijn, bepaalden het werkveld. De landschappelijke vormgeving van nieuwe lijnen en stationsomgevingen is inmiddels niet meer weg te denken uit het ontwerpproces. Binnen zorgvuldige ontwerpen voor plekken en plaatsen (stations, stationsomgevingen, zandwinningen, emplacementen) die vooral ‘op aanvraag’ gemaakt worden, wordt het landschapsontwerp erkend als onmisbaar middel in de ontwikkeling van lijn- en inpassingsvisies. Met zijn sterke persoonlijkheid en zijn herkenbare ontwerpen representeert Hein Otto de opkomst en de groeiende betekenis van de landschapsarchitectuur binnen het spoorbedrijf. Zijn streven om met zijn ontwerpen bij te dragen aan de corporate identity van NS, zijn contextuele benadering van de spooromgeving en zijn visie op de vormgeving van voor de reiziger ervaarbare, prettige ruimtes gelden nog altijd als inspiratiebron voor de grootschalige opgaven van vandaag de dag; niet voor niets staat de oude kast uit de werkkamer van Otto op de ontwerpafdeling van Movares op een prominente plek.



Emplacement Beverwijk


1 Bert van der Meyden, Hein Otto, tuin en landschapsarchitekt, scriptie vakgroep Tuin- en Landschapsarchitectuur van de Landbouwhogeschool te Wageningen, 1980. Vincent Grond, Hein Otto, tuin- en landschapsarchitect, doctoraalscriptie van de vakgroep Tuin- en Landschaps­ architectuur van de Landbouwhogeschool te Wageningen, 1984. Hanneke Toes, Hein Otto, beschrijving en documentatie van zijn beroepspraktijk, Vakgroep Tuin- en Landschapsarchitectuur van de Landbouwhogeschool te Wageningen, 1985. 2 Speciale Collecties, bibliotheek Wageningen UR, archief Hein Otto, inv. nr. 39.161. 3 Het blad van de ANWB De Kampioen berichtte in deze jaren uitvoerig over de wedstrijden. Overigens pakte Otto na zijn aanstelling de wedstrijden weer op. In 1970 was de laatste wedstrijd stationsbeplanting. De deelnemende tuinen liepen terug van 110 in 1968 tot 48 in 1970. De reden hiervoor was de rayonvorming, die men omstreeks 1965 invoerde. Deze hield verband met de invoering van een nieuw veiligheidssysteem (CVL=Centrale Verkeers Leiding) waardoor het treinverkeer centraal in een bepaald rayon geregeld werd. Hierdoor werden veel stations onbemand gemaakt. De stations­tuinen kwamen onder beheer van het bureau tuin- en landschaps­ architectuur. Deze liet aanleg, onderhouds- en beheerswerkzaamheden niet meer door spoorweg­personeel uitvoeren, maar schakelde aannemers in. Grond 1984 4 ‘Prijsvraag Stationsplein te Leeuwarden’, Bouwkundig Weekblad 38 (1917) 45, p. 266 en Bouwkundig Weekblad 39 (1918) 23, p. 138. 5 Pas in 1946 werd de tuin- en landschaps­architectuur een aparte studierichting, met Bijhouwer als hoogleraar. 6 M. Kamphuis, ‘De tuin is dood, leve de tuin’, Maakbaar Landschap, Rotterdam 2009, p. 75. 789 ‘De Spoorweg in het beeld van Stad en Land’, Nieuw Spoor, 1 (1946) 6, p. 14. 10 11 Speciale Collecties, bibliotheek Wageningen UR, archief Hein Otto, inv. nr. 39.161, ‘Beplantingen bij de Nederlandsche Spoorwegen’, ongedateerd. 12 Speciale Collecties, bibliotheek Wageningen UR, archief Hein Otto, inv. nr. 39.508, Varia Hein Otto. 13 M. Kamphuis, ‘Intermezzo Plantensociologie’, Maakbaar Landschap, Rotterdam 2009, p. 122-125. 14 Speciale Collecties, bibliotheek Wageningen UR, archief Hein Otto, inv. nr. 39.161, ‘Landschapsverzorging en tuinarchitectuur’, handgeschreven notitie, februari 1973. 15 Speciale Collecties, bibliotheek Wageningen UR, archief Hein Otto, inv. nr. 39.161, ‘Landschapsverzorging en tuinarchitectuur’, handgeschreven notitie, februari 1973. 16 W. Galema, ‘Stromen door het landschap. Inpassing van infrastructuur en mobiliteit’, Maakbaar Landschap, Rotterdam 2009, p. 364. 17 Roel Dijksterhuis en Kees Peters, Eens schets van 50 jaar Stedebouw bij NS, januari 1991 (ongepubliceerd). 18 Roel Dijksterhuis en Kees Peters, Eens schets van 50 jaar Stedebouw bij NS, januari 1991, p. 6. (ongepubliceerd).

34

Landschap en spoor

Noten


De werkenlijst is een overzicht van alle uitgevoerde ontwerpen die we in archieven en literatuur vonden. Deze lijst is niet volledig, maar geeft een goed overzicht van de reikwijdte van Otto’s spoorse oeuvre. Zwart De werken van Hein Otto voor de NS Groen Reorganisaties in de Dienst waar Hein Otto onder viel Grijs In- en uitdiensttredingen

1940 Commerciële Dienst (Cd) – afdeling Stedebouw (Cd9) 1946 Reorganisatie: Dienst Economische Zaken (Ez) – afdeling Stedebouw (Ez7) 1946 Indiensttreding Hein Otto 1946 Venlo advies rooien van eiken langs emplacement 1946 Soestduinen beplanting bij station 1946 Didam beplanting emplacement 1946-1947 Almelo beplanting bij station (advies op plan B.C van den Steenhoven) 1948 Bilthoven-Den Dolder beplanting baanvak, Den Dolder perron en Bilthoven stationsomgeving 1948 Bloemendaal beplanting emplacement 1948 Waddinxveen beplanting bij station 1948-1951 Gouda-Den Haag beplanting tussen de Rijksweg 12 en het baanvak 1949 Baarn park bij stationsplein (eigendom NS) 1949 Utrecht beplanting terrein laswerkplaats 1949 Arnhem beplanting talud Zijpse Poort 1950 (ca) Zwolle beplanting bij station 1950 CAB Cartesiusweg Utrecht beplanting (rond gebouw S. van Ravesteyn) 1950 Harderwijk wijziging stationsbeplanting 1950 (ca) Mook bij Nijmegen beplanting zanderij 1950 (ca) Lunteren beplanting zanderij 1951-1957 Venlo beplanting bij station en advies gemeente voorplein en stationsomgeving 1951 Leiden beplanting voorplein en omgeving station 1952 Indiensttreding assistent Van den Steenhoven 1952 Heerenveen beplanting emplacement 1952 Harderwijk beplanting bij station 1952-1953 Cuyk beplanting bij station 1953 Wageningen beplanting rondom emplacement laad- en losplaats 1953 Nijkerk beplanting emplacement 1954 Nijmegen beplanting border stationsplein 1954-1956 Weert beplantingsplan emplacement 1955 Santpoort beplanting bij station 1955 Arnhem beplanting sportcomplex 1955 Oss parkstrook langs de spoorbaan 1955 Watergraafsmeer beplanting bij de dieselloods 1955 Laren-Almen aanpassing beplanting bij station 1956 Cuyk beplanting stationsplein 1956 Meppel beplanting bij stations en dienstwoningen

35

1956 Arnhem beplanting talud autobusstation 1957 Utrecht tuin spoorwegrecherche 1957 Utrecht beplanting bovenbouwwerkplaats 1957 Haarlem beplanting bij centrale werkplaats 1958 Nijkerk beplanting bij station 1958 Hardinxveld-Giessendam beplanting bij station 1960 Tilburg beplanting bij hoofdwerkplaats 1960 Deventer beplanting op perron 1961 Meerssen beplanting bij station 1961 Soest-Zuid beplanting bij station 1962 Zevenaar beplanting bij station 1962 Budel beplanting bij station 1962 Dordrecht beplanting bij goederenloods 1962 Uitgeest maskering kolenhandel 1963-1967 Zwijndrecht Kijfhoek beplantingsplan rangeeremplacement 1965 Indiensttreding assistent W. van der Graaf 1966 Maarn beplanting zanderij 1967 Rilland Bath schets beplanting (uitgevoerd?) 1969 Reorganisatie: Dienst van Weg en Werken (Ww) – Stedebouwkundige Voorzieningen (Ww3) 1969 Assel beplanting zanderij 1970 Indiensttreding assistent B. Aben 1970 Amsterdam-Watergraafsmeer border bij lijnwerkplaats 1975 Amersfoort-Bokkeduinen beplanting emplacement 1970 Beilen beplanting bij station 1971 Reorganisatie: Dienst van Weg en Werken (Ww1) – afdeling Verkeerstechniek en Stedebouw (Ww12) – Buro Stedebouw (Ww 122) 1971 Bloemendaal beplanting bij statoin 1972 Baflo beplanting bij station 1972 Usquert beplanting bij station 1976 Reorganisatie: Dienst van Infrastructuur (Is) – afdeling Gebouwen, Stedebouw en Vormgeving (Is7) – Buro Landschapsarchitectuur (Is7.3). Afdelingschef ir Cees Douma 1976 Schiphollijn beplantingsplan (adviesrol) 1976 Abcoude beplanting bij station 1977 Amsterdam-Watergraafsmeer beplanting lijnwerkplaats 1977 Buitenplaats beplanting station en emplacement 1977 Deventer beplanting rond dienstgebouw 1978 Akkrum beplanting buitenopslag en bij station 1978 Amersfoort beplanting dienstgebouw 1978 Amsterdam-Zuid beplanting bij station 1979 Uitdiensttreding Hein Otto, zijn opvolger is ir. Roel Hoogenboom

Werkenlijst Hein Otto

Werkenlijst Hein Otto


Uitgave van Bureau Spoorbouwmeester September 2012 www.spoorbeeld.nl tekst Marinke Steenhuis en Lara Voerman ontwerp Reynoud Homan fotografie en illustraties Rechthebbenden Jannes Linders Karen Veldkamp Collectie Ben Aben Collectie Movares Collectie ANWB Collectie Staatsbosbeheer Collectie NS, personeelsblad Nieuw Spoor Stationsweb WUR-herkomst reproductie: Speciale Collecties, Bibliotheek Wageningen UR Foto omslag Zanderij Maarn Bureau Spoorbouwmeester is een samenwerkingsverband van ProRail en NS

Beeldrechtdisclaimer Foto’s en illustraties zijn van genoemde partijen, organisaties en fotografen, tenzij anders vermeld. Op afbeeldingen berust beeldrecht. Wij zijn ons dit terdege bewust en hebben met grote zorg gepoogd rechthebbenden te achterhalen. We vragen de rechthebbenden die wij niet hebben kunnen bereiken, zich te melden. Statusdisclaimer Dit document maakt geen deel uit van het vormgevingsbeleid maar vertelt over Spoorbeeld en dient derhalve uitsluitend als achtergrondinformatie gezien te worden. Het wordt uitsluitend digitaal aangeboden op de website ter inspiratie en is bedoeld voor de geïnteresseerde lezer.




Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.