Kleinbladige linde of winterlinde

Late bladval voor de linde

17-NOV-2012 - Normaal gesproken verliest de linde zijn bladeren rond half oktober, soms zelfs al in september. Dit jaar zijn er half november op sommige plaatsen nog lindes met bladeren te zien. Dit is relatief laat in vergelijking met voorgaande jaren.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender [land] op [publicatiedatum]

Normaal gesproken verliest de linde zijn bladeren rond half oktober, soms zelfs al in september. Dit jaar zijn er half november op sommige plaatsen nog lindes met bladeren te zien. Dit is relatief laat in vergelijking met voorgaande jaren.

Kleindbladige linde, ook bekend als winterlinde (foto: Paul Busselen)De linde (Tilia) is een geslacht van 25 soorten bomen die op het noordelijk halfrond voorkomen, in Europa, Azië en Noord-Amerika. In de Benelux is de linde een van de grootste loofbomen. Afhankelijk van de soort kan deze tussen de 15 en 30 meter hoog worden. Wanneer de linde bloeit in juni verspreidt ze een heerlijke geur die bijen en andere insecten aantrekt. Niet voor niets is lindebloesemhoning een populaire honingsoort.

Veel blad
De linde verliest zijn bladeren in de periode half september tot half november. Op dit moment zijn er op sommige plaatsen nog lindes met relatief veel blad. Dit is behoorlijk laat. Wat hiervoor de reden is, is onduidelijk. Aan de temperatuur lijkt het niet kunnen liggen, want zowel september als oktober waren dit jaar volgens het KNMI iets koeler dan gemiddeld. September dit jaar kwam in de Bilt uit op 14,2 graden Celsius, terwijl dit normaal gemiddeld 14,5 graden is. Oktober mat 10,5 graden Celsius, tegenover een langjarig gemiddelde van 10,7 graden Celsius.

Oud
De linde staat erom bekend heel oud te kunnen worden. De linde van Sambeek (gemeente Boxmeer) zou wel eens de oudste boom van Nederland kunnen zijn, sommigen zeggen dat deze meer dan duizend jaar oud is. Deskundigen schatten de boom in ieder geval op 400 tot 500 jaar. Doordat de stam hol is, is een exacte leeftijdsbepaling door het meten van jaarringen niet mogelijk. Het is in ieder geval wel de dikste linde van Nederland, met een stamomtrek van maar liefst 7,75 meter.

Tekst: Lucie Vermeulen, De Natuurkalender
Foto: Paul Busselen, KU Leuven