26.09.2013 Views

Sport en Voeding, een wereld te winnen - Food Valley

Sport en Voeding, een wereld te winnen - Food Valley

Sport en Voeding, een wereld te winnen - Food Valley

SHOW MORE
SHOW LESS

You also want an ePaper? Increase the reach of your titles

YUMPU automatically turns print PDFs into web optimized ePapers that Google loves.

ISBN 978-9081609340<br />

Where food ideas grow <strong>Food</strong> <strong>Valley</strong> Innovation Insights<br />

9 7 8 9 0 8 1 6 0 9 3 4 0<br />

<strong>Sport</strong> <strong>en</strong> voeding:<br />

e<strong>en</strong> <strong>wereld</strong> <strong>te</strong> winn<strong>en</strong>


Goede voeding is voor spor<strong>te</strong>rs net zo<br />

belangrijk als regelmatig train<strong>en</strong>.<br />

<strong>Food</strong> <strong>Valley</strong> Innovation Insights


<strong>Sport</strong> <strong>en</strong> voeding:<br />

e<strong>en</strong> <strong>wereld</strong> <strong>te</strong> winn<strong>en</strong><br />

<strong>Sport</strong>voeding is aan e<strong>en</strong> opmars bezig. War<strong>en</strong> sportdrank<strong>en</strong><br />

<strong>en</strong> <strong>en</strong>ergierep<strong>en</strong> er 10 jaar geled<strong>en</strong> vooral voor topspor<strong>te</strong>rs,<br />

<strong>te</strong>g<strong>en</strong>woordig do<strong>en</strong> ook s<strong>te</strong>eds meer ama<strong>te</strong>urs er hun voordeel<br />

mee. Tegelijkertijd neemt de k<strong>en</strong>nis over nutriënt<strong>en</strong>,<br />

hun gezondheidseffect<strong>en</strong> <strong>en</strong> hun invloed op de productkwali<strong>te</strong>it<br />

toe.<br />

Er ligg<strong>en</strong> in deze ca<strong>te</strong>gorie veel kans<strong>en</strong> voor productontwikkeling,<br />

maar Nederlandse bedrijv<strong>en</strong> b<strong>en</strong>utt<strong>en</strong> die<br />

nog weinig. De stichting <strong>Food</strong> <strong>Valley</strong> organiseerde daarom<br />

sam<strong>en</strong> met Oost NV <strong>en</strong> Health <strong>Valley</strong> op 28 oktober het op<strong>en</strong><br />

innovatie seminar: ‘<strong>Sport</strong> <strong>en</strong> voeding: e<strong>en</strong> <strong>wereld</strong> <strong>te</strong> winn<strong>en</strong>.’<br />

Deze publicatie geeft de hoog<strong>te</strong>punt<strong>en</strong> van de bije<strong>en</strong>komst<br />

weer. Ze gaat in op <strong>wereld</strong>wijde markttr<strong>en</strong>ds <strong>en</strong> op het verband<br />

tuss<strong>en</strong> voeding <strong>en</strong> sportprestaties. Ook de behoef<strong>te</strong>s<br />

van spor<strong>te</strong>rs kom<strong>en</strong> aan bod, ev<strong>en</strong>als <strong>te</strong>chnologieën voor<br />

productoptimalisatie. Twee organisaties die al actief zijn in<br />

de sportvoeding ver<strong>te</strong>ll<strong>en</strong> welke kans<strong>en</strong> zij hebb<strong>en</strong> gegrep<strong>en</strong>.<br />

De verhal<strong>en</strong> in deze publicatie sprek<strong>en</strong> voor zich: met sport<br />

<strong>en</strong> voeding is e<strong>en</strong> <strong>wereld</strong> <strong>te</strong> winn<strong>en</strong>. Voor spor<strong>te</strong>rs én<br />

fabrikant<strong>en</strong>.<br />

Roger van Hoesel<br />

direc<strong>te</strong>ur stichting <strong>Food</strong> <strong>Valley</strong><br />

3


4<br />

Inhoudsopgave<br />

7 De man met de hamer <strong>te</strong> slim af<br />

15 Markttr<strong>en</strong>ds<br />

20 Et<strong>en</strong> om <strong>te</strong> pres<strong>te</strong>r<strong>en</strong><br />

27 Kans<strong>en</strong> voor productontwikkeling<br />

30 Websi<strong>te</strong>s<br />

31 Stichting <strong>Food</strong> <strong>Valley</strong>


De man met de hamer <strong>te</strong> slim af<br />

Topprestaties beginn<strong>en</strong> bij gezond et<strong>en</strong>, daarover zijn<br />

deskundig<strong>en</strong> het e<strong>en</strong>s. <strong>Sport</strong>ers die zich houd<strong>en</strong> aan de<br />

Richtlijn<strong>en</strong> Goede <strong>Voeding</strong> <strong>en</strong> waar nodig sport voeding <strong>en</strong><br />

supplem<strong>en</strong>t<strong>en</strong> gebruik<strong>en</strong>, hebb<strong>en</strong> e<strong>en</strong> be<strong>te</strong>r uithoudingsvermog<strong>en</strong><br />

<strong>en</strong> blijv<strong>en</strong> langer fit.<br />

De <strong>en</strong>ergievoorraad in de spier<strong>en</strong> ­ in<br />

de vorm van glycoge<strong>en</strong> ­ is van invloed<br />

op de tijd waarin iemand e<strong>en</strong> langdurige<br />

zware lichamelijke inspanning<br />

volhoudt, bijvoorbeeld hard fiets<strong>en</strong>.<br />

En die <strong>en</strong>ergievoorraad wordt weer<br />

beïnvloed door de sam<strong>en</strong>s<strong>te</strong>lling van<br />

de voeding, zo concludeerd<strong>en</strong> onderzoekers<br />

Jonas Bergstrom <strong>en</strong> zijn<br />

collega’s in 1967*. Zij liet<strong>en</strong> neg<strong>en</strong><br />

gezonde vrijwilligers fiets<strong>en</strong> op e<strong>en</strong><br />

hometrainer totdat hun spier<strong>en</strong> ‘leeg’<br />

war<strong>en</strong>. Daarna gav<strong>en</strong> zij h<strong>en</strong> e<strong>en</strong> maaltijd<br />

rijk aan koolhydrat<strong>en</strong>, e<strong>en</strong> eiwit­<br />

<strong>en</strong> vetrijke maaltijd (vergelijkbaar met<br />

het Atkins­dieet) of e<strong>en</strong> maaltijd met<br />

al deze voedingsstoff<strong>en</strong>. De koolhydraatgroep<br />

hield het fiets<strong>en</strong><br />

daarna het langs<strong>te</strong> vol.<br />

Bergstrom <strong>en</strong> zijn collega’s war<strong>en</strong><br />

pioniers in e<strong>en</strong> heel nieuw vakgebied:<br />

sport <strong>en</strong> voeding.<br />

Vandaag de dag zijn deskundig<strong>en</strong> het<br />

er over e<strong>en</strong>s dat goede voeding voor<br />

spor<strong>te</strong>rs net zo belangrijk is als regelmatig<br />

train<strong>en</strong>. Niet alle<strong>en</strong> voor het<br />

uithoudingsvermog<strong>en</strong> tijd<strong>en</strong>s e<strong>en</strong><br />

wedstrijd, maar ook voor e<strong>en</strong> sneller<br />

hers<strong>te</strong>l na e<strong>en</strong> inspanning <strong>en</strong> om<br />

blessures <strong>te</strong> voorkom<strong>en</strong>.<br />

* J. Bergstrom, L. Hermans<strong>en</strong>, E. Hultman, and B. Saltin (1967). Diet, muscle glycog<strong>en</strong> and physical<br />

performance. Acta Physiol. Scand. 71:140-150.<br />

6 7


Richtlijn<strong>en</strong> Goede <strong>Voeding</strong><br />

De dagelijkse kost van spor<strong>te</strong>rs<br />

voldoet in de eers<strong>te</strong> plaats aan de<br />

Richtlijn<strong>en</strong> Goede <strong>Voeding</strong>: gevarieerd,<br />

niet <strong>te</strong> veel <strong>en</strong> niet <strong>te</strong> weinig, volop<br />

gro<strong>en</strong><strong>te</strong>, fruit <strong>en</strong> brood, weinig trans­<br />

<strong>en</strong> verzadigd vet, weinig alcohol <strong>en</strong><br />

weinig zout.<br />

Daarnaast zijn er specifieke maatregel<strong>en</strong><br />

die de gezondheid <strong>en</strong> het<br />

uithoudingsvermog<strong>en</strong> bevorder<strong>en</strong>.<br />

“Zo kun je voor de wedstrijd extra<br />

brandstof tot je nem<strong>en</strong> <strong>en</strong> tijd<strong>en</strong>s<br />

de wedstrijd zorg<strong>en</strong> voor voldo<strong>en</strong>de<br />

vocht <strong>en</strong> behoud van glycoge<strong>en</strong> in<br />

de spier<strong>en</strong>. Na de wedstrijd gaat het<br />

om het aanvull<strong>en</strong> van vocht<strong>te</strong>kort<br />

<strong>en</strong> <strong>en</strong>ergievoorrad<strong>en</strong>, <strong>en</strong> om het<br />

bevor der<strong>en</strong> van spierhers<strong>te</strong>l”,<br />

ver<strong>te</strong>lt professor Gertjan Schaafsma,<br />

Lector <strong>Sport</strong>, <strong>Voeding</strong> <strong>en</strong> Leefstijl aan<br />

de Hogeschool Arnhem Nijmeg<strong>en</strong>.<br />

Wet<strong>en</strong>schappelijk bewez<strong>en</strong><br />

Isotone sportdrank<strong>en</strong> zorg<strong>en</strong> voor<br />

e<strong>en</strong> snelle aanvulling van e<strong>en</strong> vocht­<br />

Effectief voor spor<strong>te</strong>rs<br />

Bewez<strong>en</strong> effectief:<br />

- isotone sportdrank<strong>en</strong>,<br />

met 6 - 8% koolhydrat<strong>en</strong><br />

<strong>en</strong> elektrolyt<strong>en</strong><br />

- hers<strong>te</strong>ldrank<strong>en</strong><br />

met amino zur<strong>en</strong>,<br />

di- <strong>en</strong> tripeptides<br />

- buffer<strong>en</strong>de middel<strong>en</strong>,<br />

zoals natriumbicarbonaat<br />

- cafeïne<br />

Mogelijk effectief:<br />

- vitamine D<br />

- antioxidant<strong>en</strong><br />

- choline<br />

- creatine<br />

- pre- <strong>en</strong> probiotica<br />

- aminozur<strong>en</strong> met vertak<strong>te</strong><br />

ket<strong>en</strong>s: leucine, isoleucine<br />

<strong>en</strong> valine<br />

- zwavelhoud<strong>en</strong>de eiwitt<strong>en</strong><br />

(wei)<br />

- tryptofaanhoud<strong>en</strong>de eiwitt<strong>en</strong><br />

(wei)<br />

- eiwitt<strong>en</strong> rijk aan arginine<br />

(soja)<br />

- n-3 vetzur<strong>en</strong> (vis)<br />

Glycoge<strong>en</strong>voorraad in de spier<strong>en</strong> <strong>en</strong> tijd tot aan uitputting in relatie tot sam<strong>en</strong>s<strong>te</strong>lling van<br />

de voeding. Bron: Bergstrom et al (1967).<br />

0 15 30 45 60 75 90 105 120 135 150 165 180<br />

Tijd tot uitputting (in minut<strong>en</strong>)<br />

8<br />

9<br />

Glycoge<strong>en</strong>voorraad (g/100g spierweefsel)<br />

3,5<br />

3,0<br />

2,5<br />

2,0<br />

1,5<br />

1,0<br />

0,5<br />

3,31 g<br />

1,75 g<br />

0,63 g<br />

<strong>Voeding</strong>:<br />

56,9 min<br />

Hoog gehal<strong>te</strong> koolhydrat<strong>en</strong><br />

Gem<strong>en</strong>gd<br />

Atkins<br />

113,6 min<br />

166,5 min


<strong>te</strong>kort <strong>en</strong> hers<strong>te</strong>ldrank<strong>en</strong> br<strong>en</strong>g<strong>en</strong> de<br />

glycoge<strong>en</strong>voorraad in de spier<strong>en</strong> op<br />

peil. Tijd<strong>en</strong>s de Olympische Spel<strong>en</strong> in<br />

2004 werd<strong>en</strong> sportdrank<strong>en</strong> geïntroduceerd<br />

die naast koolhydrat<strong>en</strong> ook<br />

aminozur<strong>en</strong> <strong>en</strong> di­ <strong>en</strong> tripeptid<strong>en</strong><br />

bevatt<strong>en</strong>. Deze compon<strong>en</strong>t<strong>en</strong> zorg<strong>en</strong><br />

voor e<strong>en</strong> nóg sneller hers<strong>te</strong>l van de<br />

glycoge<strong>en</strong>voorraad. Buffer<strong>en</strong>de middel<strong>en</strong><br />

help<strong>en</strong> verzuring in de spier<strong>en</strong><br />

<strong>te</strong>g<strong>en</strong> <strong>te</strong> gaan. “Daardoor treedt minder<br />

snel vermoeidheid op. Ophoping<br />

van melk zuur in het spierweefsel kan<br />

bov<strong>en</strong> di<strong>en</strong> leid<strong>en</strong> tot beschadiging<strong>en</strong><br />

<strong>en</strong> vochtophoping, wat zich uit in<br />

spierpijn”, aldus Schaafsma.<br />

Creatine zorgt mogelijk voor extra<br />

brandstof in de spier<strong>en</strong>. Het vermog<strong>en</strong><br />

bij explosieve sport<strong>en</strong> als voetbal of<br />

squash neemt daardoor toe. Cafeïne<br />

t<strong>en</strong> slot<strong>te</strong> verbe<strong>te</strong>rt het conc<strong>en</strong>tratie­<br />

<strong>en</strong> uithoudingsvermog<strong>en</strong> van de<br />

spor<strong>te</strong>r.<br />

Maar op de reservebank zitt<strong>en</strong> nog<br />

meer pot<strong>en</strong>tiële kandidat<strong>en</strong>. “Uit<br />

onderzoek kom<strong>en</strong> s<strong>te</strong>eds meer aan­<br />

wijzing<strong>en</strong> dat vitamine D belangrijk<br />

is voor de spierfunctie <strong>en</strong> het afweersys<strong>te</strong>em.<br />

<strong>Sport</strong>ers met e<strong>en</strong> <strong>te</strong>kort aan<br />

vitamine D hebb<strong>en</strong> bijvoorbeeld e<strong>en</strong><br />

gro<strong>te</strong>re kans op infecties dan andere<br />

spor<strong>te</strong>rs. Vitamine D­deficiëntie komt<br />

voor in alle lag<strong>en</strong> van de bevolking,<br />

vooral bij m<strong>en</strong>s<strong>en</strong> met e<strong>en</strong> donkere<br />

huid <strong>en</strong> bij ouder<strong>en</strong>”, illustreert<br />

Schaafsma.<br />

Goede spijsver<strong>te</strong>ring<br />

Int<strong>en</strong>sief sport<strong>en</strong> leidt nogal e<strong>en</strong>s tot<br />

klacht<strong>en</strong> als misselijkheid <strong>en</strong> diarree,<br />

<strong>en</strong> tot e<strong>en</strong> gro<strong>te</strong>re kans op maagdarm­<br />

<strong>en</strong> urineweginfecties. Pre­ <strong>en</strong> probiotica<br />

kunn<strong>en</strong> hieraan <strong>te</strong>gemoet<br />

kom<strong>en</strong>. “Er kom<strong>en</strong> s<strong>te</strong>eds meer aanwijzing<strong>en</strong><br />

dat deze stoff<strong>en</strong> de sam<strong>en</strong>s<strong>te</strong>lling<br />

<strong>en</strong> de activi<strong>te</strong>it van de darmflora<br />

gunstig beïnvloed<strong>en</strong>. Het staat<br />

vast dat in<strong>te</strong>racties tuss<strong>en</strong> darmflora<br />

<strong>en</strong> darmwand effect hebb<strong>en</strong> op het<br />

immuunsys<strong>te</strong>em. Dit kan conse qu<strong>en</strong>ties<br />

hebb<strong>en</strong> voor de weerstand <strong>te</strong>g<strong>en</strong><br />

darminfecties”, aldus Schaafsma.<br />

Hierbij moet opgemerkt word<strong>en</strong> dat<br />

de European <strong>Food</strong> Safety Authority<br />

(EFSA) vooralsnog negatief advies<br />

heeft uitgebracht over alle dossiers<br />

die zijn ingedi<strong>en</strong>d over het effect van<br />

pre­ <strong>en</strong> probiotica op de weerstand.<br />

Ook zwavelhoud<strong>en</strong>de eiwitt<strong>en</strong> afkomstig<br />

uit wei <strong>en</strong> n­3 vetzur<strong>en</strong> (vis)<br />

remm<strong>en</strong> mogelijk onts<strong>te</strong>king<strong>en</strong>.<br />

“Bij spor<strong>te</strong>rs is aangetoond dat<br />

consumptie van wei­eiwitt<strong>en</strong> de<br />

aanmaak van glutathion stimuleert.<br />

Glutathion heeft e<strong>en</strong> krachtige antioxidantwerking<br />

<strong>en</strong> kan onts<strong>te</strong>kingsprocess<strong>en</strong><br />

verminder<strong>en</strong>”, ver<strong>te</strong>lt de<br />

sportvoedingsdeskundige.<br />

Uit n­3 vetzur<strong>en</strong> word<strong>en</strong> hormoonachtige<br />

stoff<strong>en</strong> gevormd die zorg<strong>en</strong><br />

voor e<strong>en</strong> lagere onts<strong>te</strong>kingsactivi<strong>te</strong>it<br />

in het lichaam dan overe<strong>en</strong>komstige<br />

verbinding<strong>en</strong> uit n­6 vetzur<strong>en</strong>.<br />

Aangetoond is dat aminozur<strong>en</strong> met<br />

vertak<strong>te</strong> ket<strong>en</strong>s ­ leucine, isoleucine<br />

<strong>en</strong> valine ­ de aanmaak van eiwitt<strong>en</strong><br />

in de spier<strong>en</strong> stimuler<strong>en</strong>. Dat geldt<br />

vooral voor leucine. “Dit aminozuur<br />

blijkt e<strong>en</strong> trigger <strong>te</strong> zijn voor de eiwitsynthese<br />

in spier<strong>en</strong>”, aldus Schaafsma.<br />

Tryptofaanhoud<strong>en</strong>de eiwitt<strong>en</strong> verbe<strong>te</strong>r<strong>en</strong><br />

het conc<strong>en</strong>tratievermog<strong>en</strong><br />

<strong>en</strong> argininerijke eiwitt<strong>en</strong> (uit soja)<br />

t<strong>en</strong> slot<strong>te</strong> zorg<strong>en</strong> mogelijk voor<br />

e<strong>en</strong> sneller <strong>en</strong> be<strong>te</strong>r hers<strong>te</strong>l van<br />

beschadigde weefsels.<br />

Spierschade voorkom<strong>en</strong><br />

Lev<strong>en</strong>smiddel<strong>en</strong><strong>te</strong>chnoloog Ronald<br />

Geerts, Technical Account Manager<br />

bij Van Eegh<strong>en</strong> Functional Ingredi<strong>en</strong>ts,<br />

beschouwt antioxidant<strong>en</strong> als e<strong>en</strong> onmis<br />

baar onderdeel van sport voeding:<br />

“Int<strong>en</strong>sieve inspanning leidt tot e<strong>en</strong><br />

to<strong>en</strong>ame van vrije radical<strong>en</strong> <strong>en</strong><br />

oxidatieve stress in het lichaam. Aang<strong>en</strong>om<strong>en</strong><br />

wordt dat hierdoor schade<br />

wordt veroorzaakt in spierweefsel.”<br />

Veronder s<strong>te</strong>ld wordt dat antioxidant<strong>en</strong><br />

vrije radical<strong>en</strong> kunn<strong>en</strong> wegvang<strong>en</strong>.<br />

Er is op dit mom<strong>en</strong>t ech<strong>te</strong>r<br />

onvoldo<strong>en</strong>de bewijs dat antioxidant<strong>en</strong><br />

daadwerkelijk help<strong>en</strong> spierschade <strong>te</strong><br />

10 11


voorkom<strong>en</strong>. De EFSA heeft tot nu toe<br />

alle dossiers over antioxidant<strong>en</strong> afgewez<strong>en</strong>,<br />

omdat de effect<strong>en</strong> er van niet<br />

<strong>te</strong> karak<strong>te</strong>riser<strong>en</strong> zijn.<br />

Behalve bek<strong>en</strong>de antioxidant<strong>en</strong> als<br />

vitamine C <strong>en</strong> E <strong>en</strong> carot<strong>en</strong>oïd<strong>en</strong><br />

noemt Geerts ook e<strong>en</strong> aantal minder<br />

bek<strong>en</strong>de antioxidant<strong>en</strong> afkomstig uit<br />

fruit <strong>en</strong> plant<strong>en</strong>: flavonoïd<strong>en</strong>, proantho<br />

cyanidin<strong>en</strong> <strong>en</strong> anthocyanid<strong>en</strong>.<br />

Vermoeidheid aanpakk<strong>en</strong><br />

Als het aan Geerts ligt, gaat ook<br />

choline ­ aanwezig in bijvoorbeeld<br />

lever <strong>en</strong> sojalecithine ­ e<strong>en</strong> glansrijke<br />

toekomst <strong>te</strong>gemoet. “Choline is<br />

betrokk<strong>en</strong> bij de vorming van acetylcholine,<br />

e<strong>en</strong> neurotransmit<strong>te</strong>r die e<strong>en</strong><br />

rol lijkt <strong>te</strong> spel<strong>en</strong> bij het ontstaan van<br />

vermoeidheid. Wie supplem<strong>en</strong>t<strong>en</strong> met<br />

choline slikt, heeft e<strong>en</strong> hoger gehal<strong>te</strong><br />

aan choline in het bloed. De eers<strong>te</strong><br />

studies wijz<strong>en</strong> op e<strong>en</strong> verband tuss<strong>en</strong><br />

de acetylcholine spiegel in het z<strong>en</strong>uws<strong>te</strong>lsel<br />

<strong>en</strong> het ontstaan van vermoeidheid.”<br />

E<strong>en</strong> hoger acetylcholinegehal<strong>te</strong><br />

zou vermoeidheid reducer<strong>en</strong>. De EFSA<br />

heeft vooralsnog negatief geadviseerd<br />

over claims die hierover gaan.<br />

Gebruiksgemak<br />

Volg<strong>en</strong>s Schaafsma is behalve het<br />

gezondheidseffect ook het gebruiksgemak<br />

van sportvoeding <strong>en</strong> supplem<strong>en</strong>t<strong>en</strong><br />

belangrijk: “Conv<strong>en</strong>i<strong>en</strong>ce­<br />

product<strong>en</strong> die zo min mogelijk<br />

be werkt zijn, maar wel lang houdbaar<br />

op kamer<strong>te</strong>mperatuur, daar heeft elke<br />

spor<strong>te</strong>r baat bij.”<br />

Er kom<strong>en</strong> s<strong>te</strong>eds meer<br />

aanwijzing<strong>en</strong> dat<br />

Vitamine D belangrijk<br />

is voor spierfunctie <strong>en</strong><br />

afweersys<strong>te</strong>em.”<br />

Positieve dopinguitslag<br />

voorkom<strong>en</strong><br />

Soms word<strong>en</strong> bij spor<strong>te</strong>rs<br />

verbod<strong>en</strong> middel<strong>en</strong> in de urine<br />

gevond<strong>en</strong>, <strong>te</strong>rwijl ze ge<strong>en</strong><br />

doping hebb<strong>en</strong> gebruikt. Dat<br />

kan kom<strong>en</strong> doordat ze vervuilde<br />

supplem<strong>en</strong>t<strong>en</strong> hebb<strong>en</strong> geslikt.<br />

Het Nederlands Zekerheidssys<strong>te</strong>em<br />

voor <strong>Voeding</strong>ssupplem<strong>en</strong>t<strong>en</strong><br />

in de Topsport (NZVT)<br />

biedt spor<strong>te</strong>rs de grootst mogelijke<br />

garantie om goed door de<br />

doping<strong>te</strong>st <strong>te</strong> kom<strong>en</strong>.<br />

Het sys<strong>te</strong>em is e<strong>en</strong> initiatief<br />

van NOC*NSF, Natuur- <strong>en</strong><br />

GezondheidsProduct<strong>en</strong> Nederland<br />

(NPN) <strong>en</strong> de Dopingautori<strong>te</strong>it.<br />

Fabrikant<strong>en</strong> kunn<strong>en</strong> hun sportdrank<br />

of supplem<strong>en</strong>t lat<strong>en</strong><br />

<strong>te</strong>st<strong>en</strong> op de aanwezigheid van<br />

ruim 20 dopinggeduide stoff<strong>en</strong>,<br />

waaronder hormoonachtige<br />

substanties <strong>en</strong> stimulantia<br />

als efedra <strong>en</strong> amfetamines.<br />

Product<strong>en</strong> die voldo<strong>en</strong> aan<br />

de norm krijg<strong>en</strong> e<strong>en</strong> plaats op<br />

www.antidoping.nl/nzvt,<br />

met vermelding van de ge<strong>te</strong>s<strong>te</strong><br />

batch <strong>en</strong> contactgegev<strong>en</strong>s.<br />

Op dit mom<strong>en</strong>t staan op de<br />

si<strong>te</strong> ruim 100 product<strong>en</strong>. De<br />

Doping autori<strong>te</strong>it <strong>en</strong> NOC*NSF<br />

promot<strong>en</strong> de websi<strong>te</strong> onder<br />

spor<strong>te</strong>rs <strong>en</strong> vergoed<strong>en</strong>, onder<br />

bepaalde voorwaard<strong>en</strong>, NZVTgoedgekeurde<br />

supplem<strong>en</strong>t<strong>en</strong><br />

aan topspor<strong>te</strong>rs.<br />

12 13


Markttr<strong>en</strong>ds<br />

Was sportvoeding vroeger voorbehoud<strong>en</strong> aan topspor<strong>te</strong>rs,<br />

<strong>te</strong>g<strong>en</strong>woordig grijp<strong>en</strong> ook ama<strong>te</strong>urs wel<br />

e<strong>en</strong>s naar e<strong>en</strong> sportdrank of <strong>en</strong>ergiereep. Ze hebb<strong>en</strong><br />

daarbij s<strong>te</strong>eds meer keus. E<strong>en</strong> aantal tr<strong>en</strong>ds<br />

<strong>en</strong> innovaties op e<strong>en</strong> rij.<br />

De ontwikkeling<strong>en</strong> in de sportvoeding<br />

bevind<strong>en</strong> zich in e<strong>en</strong> stroomver snelling.<br />

Het gezondheids bewust zijn van<br />

de consum<strong>en</strong>t groeit <strong>en</strong> daarmee ook<br />

de vraag naar product<strong>en</strong> voor bij het<br />

sport<strong>en</strong>. Fabrikant<strong>en</strong> kom<strong>en</strong> daarom<br />

s<strong>te</strong>eds vaker met innovaties, verkocht<br />

onder zowel A­merk<strong>en</strong> als priva<strong>te</strong><br />

label.<br />

Veel introducties<br />

“Tuss<strong>en</strong> november 2008 <strong>en</strong> oktober<br />

2010 heeft Innova Market Insights<br />

<strong>wereld</strong> wijd maar liefst 2.960 nieuwe<br />

product<strong>en</strong> in de ca<strong>te</strong>gorie sportvoeding<br />

opgespoord”, aldus El<strong>en</strong>a<br />

Groothuiz<strong>en</strong>, markt analis<strong>te</strong> bij Innova<br />

Market Insights. “Het gaat daarbij<br />

vooral om kant­<strong>en</strong>­klare sport­ <strong>en</strong><br />

<strong>en</strong>ergiedrank<strong>en</strong>, fitness­shakes <strong>en</strong><br />

14 15


<strong>en</strong>ergierep<strong>en</strong>.” De mees<strong>te</strong> intro ducties<br />

vind<strong>en</strong> vooralsnog plaats in de<br />

Ver<strong>en</strong>igde Stat<strong>en</strong> <strong>en</strong> Japan.<br />

Ruim de helft van de innovaties is<br />

bedoeld om <strong>en</strong>ergievoorrad<strong>en</strong> in het<br />

lichaam aan <strong>te</strong> vull<strong>en</strong> (refuelling) <strong>en</strong><br />

het uithoudingsvermog<strong>en</strong> van de<br />

spor<strong>te</strong>r <strong>te</strong> verbe<strong>te</strong>r<strong>en</strong>. Daarnaast<br />

zijn er product<strong>en</strong> die zich richt<strong>en</strong> op<br />

gewichtsmanagem<strong>en</strong>t, wellness <strong>en</strong><br />

maag­, darm­ <strong>en</strong> levergezondheid<br />

(zie grafiek pagina 17).<br />

De mees<strong>te</strong> product<strong>en</strong> bevatt<strong>en</strong> extra<br />

nutriënt<strong>en</strong> als vitamines <strong>en</strong> mineral<strong>en</strong>,<br />

aminozur<strong>en</strong> of creatine. Het<br />

gehal<strong>te</strong> aan zout, (trans)vet, suiker <strong>en</strong><br />

kunstmatige kleur­ <strong>en</strong> smaakstoff<strong>en</strong> is<br />

juist tot e<strong>en</strong> minimum beperkt.<br />

Functional drinks<br />

<strong>Sport</strong>drank<strong>en</strong> ontwikkel<strong>en</strong> zich s<strong>te</strong>eds<br />

meer tot e<strong>en</strong> functional drink. “Ze<br />

be vatt<strong>en</strong> bijvoorbeeld aminozur<strong>en</strong><br />

voor e<strong>en</strong> snel hers<strong>te</strong>l van spierweefsel<br />

na de inspanning, L­carnitine om<br />

de vetverbranding <strong>te</strong> stimuler<strong>en</strong> of<br />

vitamines <strong>en</strong> mineral<strong>en</strong> om het<br />

afweer sys<strong>te</strong>em e<strong>en</strong> oppepper <strong>te</strong><br />

gev<strong>en</strong>. Ook glucosamine <strong>en</strong> chrondroïtine<br />

voor gezonde gewricht<strong>en</strong><br />

<strong>en</strong> kraakbe<strong>en</strong> zijn populair”, ver<strong>te</strong>lt<br />

Groothuiz<strong>en</strong>.<br />

Behalve hypotone (laag koolhydraatgehal<strong>te</strong>),<br />

isotone (6 ­ 8% koolhydrat<strong>en</strong>)<br />

<strong>en</strong> hypertone (hoog koolhydraatgehal<strong>te</strong>)<br />

drank<strong>en</strong> duik<strong>en</strong> er s<strong>te</strong>eds<br />

meer tuss<strong>en</strong>vorm<strong>en</strong> op. “Je hebt bijvoorbeeld<br />

sportwa<strong>te</strong>rs met ge<strong>en</strong> of<br />

heel weinig calorieën. Daarnaast zijn<br />

er drank<strong>en</strong> gezoet met isomaltulose.<br />

Deze tandvri<strong>en</strong>delijke suiker levert<br />

ev<strong>en</strong>veel <strong>en</strong>ergie als ‘gewone’ suiker,<br />

maar wordt geleidelijker opg<strong>en</strong>om<strong>en</strong><br />

in het bloed. De stof heeft dus e<strong>en</strong> lage<br />

glycaemische index”, illustreert de<br />

marktanalis<strong>te</strong>.<br />

Introducties van sport­ <strong>en</strong> <strong>en</strong>ergievoeding in de <strong>wereld</strong> (juli 2009­juni 2010),<br />

ingedeeld naar top vijf van positioneringca<strong>te</strong>gorieën. Bron: Innova Market Insights.<br />

16 17<br />

96<br />

80<br />

64<br />

48<br />

32<br />

16<br />

0<br />

78,0%<br />

16,0%<br />

Positionerings ca<strong>te</strong>gorie:<br />

11,2%<br />

Energie <strong>en</strong> uithoudingsvermog<strong>en</strong> 78,0%<br />

Gewichtsmanagem<strong>en</strong>t 16,0%<br />

Gezondheid/wellness 11,2%<br />

Maag-, darm- <strong>en</strong> lever gezondheid 10,6%<br />

Afweersys<strong>te</strong>em (supplem<strong>en</strong>t<strong>en</strong>) 9,2%<br />

10,6%<br />

9,2%


Speciaal voor vrouw<strong>en</strong><br />

<strong>Sport</strong>drank<strong>en</strong> zijn populair bij e<strong>en</strong><br />

breed publiek. Toch word<strong>en</strong> ze vooral<br />

neergezet als product voor jonge,<br />

sportieve mann<strong>en</strong>. Volg<strong>en</strong>s Groothuiz<strong>en</strong><br />

komt daar verandering in:<br />

“E<strong>en</strong> fabrikant heeft al e<strong>en</strong> sportdrank<br />

speciaal voor vrouw<strong>en</strong> ontwikkeld,<br />

met extra foliumzuur, zink <strong>en</strong><br />

sel<strong>en</strong>ium <strong>en</strong> in e<strong>en</strong> verpakking die<br />

vrouw<strong>en</strong> aanspreekt. E<strong>en</strong> ander<br />

segm<strong>en</strong>t met groeipot<strong>en</strong>tie zijn<br />

sportdrank<strong>en</strong> voor kinder<strong>en</strong>.”<br />

Energierep<strong>en</strong> help<strong>en</strong> de brandstofvoorrad<strong>en</strong><br />

tijd<strong>en</strong>s <strong>en</strong> na inspanning<br />

aan <strong>te</strong> vull<strong>en</strong>. Ze bevatt<strong>en</strong> naar verhouding<br />

veel koolhydrat<strong>en</strong> <strong>en</strong> eiwit,<br />

<strong>en</strong> weinig vet <strong>en</strong> voedingsvezels.<br />

Sommige fabrikant<strong>en</strong> verrijk<strong>en</strong> hun<br />

product met vitamines <strong>en</strong> mineral<strong>en</strong>.<br />

Veel gebruik<strong>te</strong> eiwitt<strong>en</strong> zijn melkeiwitisolaat,<br />

calciumcaseïnaat, weieiwitconc<strong>en</strong>traat<br />

<strong>en</strong> sojaeiwitisolaat.<br />

Daarnaast zijn L­Carnitine <strong>en</strong> creatine<br />

populair, ev<strong>en</strong>als de vezel inuline, het<br />

aminozuur glutamine <strong>en</strong> taurine ­ e<strong>en</strong><br />

afgeleide van e<strong>en</strong> aminozuur.<br />

Spier<strong>en</strong> kwek<strong>en</strong><br />

“Fabrikant<strong>en</strong> van <strong>en</strong>ergierep<strong>en</strong> b<strong>en</strong>adrukk<strong>en</strong><br />

in de communicatie voor­<br />

al het hoge eiwitgehal<strong>te</strong>, bij vrouw<strong>en</strong><br />

‘goed voor e<strong>en</strong> strak lichaam’ <strong>en</strong> bij<br />

mann<strong>en</strong> om ‘snel spier<strong>en</strong> <strong>te</strong> kwek<strong>en</strong>’”,<br />

aldus Groothuiz<strong>en</strong>. Ook low­carb<br />

claims kom<strong>en</strong> veel voor, ev<strong>en</strong>als de<br />

belof<strong>te</strong> dat het product helpt de<br />

prestaties <strong>te</strong> verbe<strong>te</strong>r<strong>en</strong>.<br />

De marktanalis<strong>te</strong> ziet vooral groeipot<strong>en</strong>tie<br />

voor ‘natuurlijke’ <strong>en</strong>ergierep<strong>en</strong><br />

met (exotisch) fruit, met claims<br />

over de positieve effect<strong>en</strong> van antioxidant<strong>en</strong>.<br />

Ook het opwekk<strong>en</strong>de Zuid­<br />

Amerikaanse plantje guarana kan<br />

<strong>en</strong>ergierep<strong>en</strong> extra aantrekkelijk<br />

mak<strong>en</strong> voor de consum<strong>en</strong>t.<br />

Fitness­shakes<br />

Poeders om fitness­shakes van <strong>te</strong><br />

mak<strong>en</strong>, bevatt<strong>en</strong> meestal wei­eiwitisolaat,<br />

omdat dit snel afbreekbaar<br />

is <strong>en</strong> alle aminozur<strong>en</strong> bevat die het<br />

lichaam nodig heeft. Poederfabrikant<strong>en</strong><br />

claim<strong>en</strong> hoofdzakelijk<br />

dat hun product e<strong>en</strong> hoog gehal<strong>te</strong> aan<br />

eiwit van goede kwali<strong>te</strong>it bevat, voor<br />

extra spierkracht <strong>en</strong> uithoudingsvermog<strong>en</strong>.<br />

“Cross­branding zou iets<br />

kunn<strong>en</strong> toevoeg<strong>en</strong> aan deze ca<strong>te</strong>gorie.<br />

D<strong>en</strong>k aan e<strong>en</strong> fabrikant van <strong>en</strong>ergierep<strong>en</strong><br />

die sam<strong>en</strong> met e<strong>en</strong> poederfabrikant<br />

e<strong>en</strong> reep met extra eiwitt<strong>en</strong><br />

ontwikkelt”, aldus Groothuiz<strong>en</strong>.<br />

<strong>Sport</strong>gels<br />

<strong>Sport</strong>gels bevatt<strong>en</strong> koolhydrat<strong>en</strong> in<br />

e<strong>en</strong> geconc<strong>en</strong>treerde vorm (65 ­ 70%).<br />

Deze zijn gemakkelijk onderweg <strong>te</strong><br />

consumer<strong>en</strong> <strong>en</strong> goed <strong>te</strong> ver<strong>te</strong>r<strong>en</strong>. Dat<br />

maakt ze bij uits<strong>te</strong>k geschikt voor bijvoorbeeld<br />

marathonlopers. <strong>Sport</strong>gels<br />

bevatt<strong>en</strong> ingrediënt<strong>en</strong> als antioxi­<br />

dant<strong>en</strong>, vertak<strong>te</strong> ket<strong>en</strong>aminozur<strong>en</strong>,<br />

cafeïne, elektrolyt<strong>en</strong>, middellange<br />

ket<strong>en</strong>vetzur<strong>en</strong>, chroom <strong>en</strong> gins<strong>en</strong>g.<br />

Toekomst<br />

Groothuiz<strong>en</strong> verwacht dat vooral<br />

de ontwikkeling in sportwa<strong>te</strong>rs de<br />

kom<strong>en</strong>de jar<strong>en</strong> doorzet: “Ook de aandacht<br />

voor specifieke ingrediënt<strong>en</strong> bij<br />

sportdrank<strong>en</strong>, <strong>en</strong>ergierep<strong>en</strong> <strong>en</strong> sportgels<br />

neemt toe. Daarnaast groeit de<br />

populari<strong>te</strong>it van product<strong>en</strong> met e<strong>en</strong><br />

lage glycaemische index.”<br />

Voor alle soort<strong>en</strong> sportvoeding<br />

word<strong>en</strong> natuurlijk <strong>en</strong> duurzaam s<strong>te</strong>eds<br />

belangrijker. Ook de communicatie<br />

naar de consum<strong>en</strong>t krijgt s<strong>te</strong>eds meer<br />

aandacht. “Dat moet ook wel met e<strong>en</strong><br />

winkelaanbod dat binn<strong>en</strong> kor<strong>te</strong> tijd<br />

zo snel gegroeid is. Zo blijft de consum<strong>en</strong>t<br />

tuss<strong>en</strong> de bom<strong>en</strong> door het bos<br />

zi<strong>en</strong>”, aldus de marktanalis<strong>te</strong> .<br />

18 19


Et<strong>en</strong> om <strong>te</strong> pres<strong>te</strong>r<strong>en</strong><br />

De fundering moet goed zijn”<br />

E<strong>en</strong> belangrijk vertrekpunt<br />

voor voedingsstoff<strong>en</strong> zijn de<br />

Aanbevol<strong>en</strong> Hoeveelheid (AH),<br />

het Adequaat niveau van Inneming<br />

(AI) <strong>en</strong> de Aanvaardbare<br />

Bov<strong>en</strong>gr<strong>en</strong>s, <strong>te</strong>rm<strong>en</strong><br />

gedefinieerd door de Gezondheidsraad.<br />

Voor e<strong>en</strong> positief<br />

effect op de prestaties moet de<br />

inname van voedingsstoff<strong>en</strong><br />

binn<strong>en</strong> die gr<strong>en</strong>z<strong>en</strong> ligg<strong>en</strong>.<br />

Daar waar de RDA niet gedefinieerd<br />

is, zoals bij cafeïne,<br />

biedt wet<strong>en</strong>schappelijk<br />

onderzoek uitkomst.<br />

<strong>Sport</strong>voeding <strong>en</strong> supplem<strong>en</strong>t<strong>en</strong> ontwikkel<strong>en</strong> is één kant<br />

van de medaille. Er voor zorg<strong>en</strong> dat spor<strong>te</strong>rs ze ook<br />

gebruik<strong>en</strong> is de andere kant. Hoe vertaal je wet<strong>en</strong>schappelijke<br />

inzicht<strong>en</strong> naar de praktijk? Hoe overtuig je<br />

ze er van dat e<strong>en</strong> supplem<strong>en</strong>t effectief is? En hoe zorg je er<br />

voor dat ze de hamburgers lat<strong>en</strong> staan? E<strong>en</strong> sportdiëtist,<br />

e<strong>en</strong> trainer, e<strong>en</strong> voedingsbegeleider <strong>en</strong> e<strong>en</strong> topatleet<br />

gev<strong>en</strong> hun visie.<br />

Cafeïne kan het prestatievermog<strong>en</strong><br />

positief beïnvloed<strong>en</strong>,<br />

maar werkt averechts bij e<strong>en</strong><br />

<strong>te</strong> hoge inname.<br />

Ook sportspecifieke aspect<strong>en</strong><br />

spel<strong>en</strong> mee: moet de voeding<br />

de sprongcapaci<strong>te</strong>it vergrot<strong>en</strong><br />

of juist het hers<strong>te</strong>l bevorder<strong>en</strong>?<br />

Bij turners of hoogspringers<br />

ligt het acc<strong>en</strong>t op sprongkracht<br />

<strong>en</strong> daarmee op gewichtsmanagem<strong>en</strong>t,<br />

koolhydrat<strong>en</strong> <strong>en</strong><br />

creatine. Duurspor<strong>te</strong>rs hebb<strong>en</strong><br />

vooral baat bij de bevordering<br />

van hers<strong>te</strong>l, met rehydratie,<br />

koolhydrat<strong>en</strong> <strong>en</strong> eiwitt<strong>en</strong>.<br />

Ook de omstandighed<strong>en</strong><br />

zijn van invloed op iemands<br />

voedingsbehoef<strong>te</strong>. Wie op<br />

gro<strong>te</strong> hoog<strong>te</strong> traint, heeft<br />

relatief veel antioxidant<strong>en</strong><br />

nodig. En Tour de France<br />

r<strong>en</strong>ners verbruik<strong>en</strong> zoveel<br />

<strong>en</strong>ergie dat ze de calorieën<br />

er niet aan kunn<strong>en</strong> et<strong>en</strong>. E<strong>en</strong><br />

r<strong>en</strong>ner als Michel Indurain begon<br />

daarom gewoon e<strong>en</strong> paar<br />

pondjes <strong>te</strong> zwaar aan de tour.”<br />

Floris Ward<strong>en</strong>aar,<br />

sportdiëtist,<br />

Hogeschool Arnhem Nijmeg<strong>en</strong><br />

Deze grafiek geeft inzicht in mogelijke afkapwaard<strong>en</strong> per voedingsstof. Bij de gemiddelde<br />

behoef<strong>te</strong> heeft 50% van de bevolking voldo<strong>en</strong>de inname. Bij de Aanbevol<strong>en</strong> Hoeveelheid (AH)<br />

of Adequaat niveau van Inneming (AI) geldt dit voor 95%. Bov<strong>en</strong> de Aanvaardbare Bov<strong>en</strong>gr<strong>en</strong>s<br />

(AB) kunn<strong>en</strong> toxische effect<strong>en</strong> optred<strong>en</strong>. Onder de gemiddelde behoef<strong>te</strong> <strong>en</strong> rond de AB<br />

ligt e<strong>en</strong> grijs gebied waarin m<strong>en</strong>s<strong>en</strong> e<strong>en</strong> <strong>te</strong>kort of e<strong>en</strong> <strong>te</strong> hoge inname kunn<strong>en</strong> krijg<strong>en</strong>.<br />

Grafiek gemaakt op basis van illustratie in het boek ‘Understanding Nutrition’ van Whitney E.N<br />

<strong>en</strong> Rolfes S.R., Wadsworth Publishing, 2010.<br />

20 21<br />

Inname<br />

AH<br />

veilig<br />

gevaarlijk<br />

Onjuis<strong>te</strong> b<strong>en</strong>adering<br />

gevaar van toxici<strong>te</strong>it<br />

veilig<br />

marginaal<br />

risico op <strong>te</strong>kort<br />

Juis<strong>te</strong> b<strong>en</strong>adering<br />

AB<br />

AH/AI<br />

Geschat<strong>te</strong><br />

gemiddelde<br />

behoef<strong>te</strong>


De atleet moet er zelf in<br />

gelov<strong>en</strong>”<br />

“De Afrikaanse atlet<strong>en</strong> die ik<br />

begeleid, realiser<strong>en</strong> zich vaak<br />

niet dat ze zijn opgegroeid met<br />

het ideale voedingspakket:<br />

verse gro<strong>en</strong>t<strong>en</strong>, vlees, vers fruit<br />

<strong>en</strong> het mineraalrijke oergraan<br />

<strong>te</strong>ff.<br />

Natuurlijke sportvoeding<br />

stimu leert <strong>en</strong> hers<strong>te</strong>lt het<br />

lichaam. Die boodschap draag<br />

ik zoveel mogelijk uit naar mijn<br />

atlet<strong>en</strong>. Dat lukt aardig. Zo<br />

trak<strong>te</strong>ert marathonloper Haile<br />

Gebrselassie zichzelf alle<strong>en</strong> op<br />

e<strong>en</strong> hamburger als hij gewonn<strong>en</strong><br />

heeft <strong>en</strong> anders houdt hij<br />

het bij zijn basisdieet.<br />

Tal<strong>en</strong>t <strong>en</strong> training zijn belangrijk,<br />

maar ui<strong>te</strong>indelijk start <strong>en</strong><br />

eindigt e<strong>en</strong> prestatie in je<br />

hoofd. De atleet moet in zichzelf<br />

<strong>en</strong> dus ook zijn dieet<br />

gelov<strong>en</strong>, anders werkt het<br />

niet.”<br />

Jos Herm<strong>en</strong>s<br />

manager van topatlet<strong>en</strong><br />

Wet<strong>en</strong>schappelijke<br />

inzicht<strong>en</strong> vertal<strong>en</strong>”<br />

“We hebb<strong>en</strong> de ambitie om<br />

als sportland structureel tot<br />

de top-10 van de <strong>wereld</strong> <strong>te</strong><br />

be hor<strong>en</strong> in Nederland breed<br />

omarmd. Will<strong>en</strong> we die waarmak<strong>en</strong>,<br />

dan moet<strong>en</strong> we wet<strong>en</strong>schappelijke<br />

inzicht<strong>en</strong> toepass<strong>en</strong><br />

<strong>en</strong> innovatief zijn.<br />

NOC*NSF vertaalt nieuwe<br />

wet<strong>en</strong>schappelijke inzicht<strong>en</strong><br />

naar informatie waar spor<strong>te</strong>rs<br />

<strong>en</strong> coaches direct mee aan de<br />

slag kunn<strong>en</strong>. Dat do<strong>en</strong> we niet<br />

alle<strong>en</strong> via diëtist<strong>en</strong> <strong>en</strong> andere<br />

experts, maar ook via symposia,<br />

factsheets <strong>en</strong> embedded<br />

sci<strong>en</strong>tists. Dat zijn wet<strong>en</strong>schappers<br />

die deel uitmak<strong>en</strong><br />

van de begeleidingsstaf rond<br />

spor<strong>te</strong>r <strong>en</strong> coach. Behalve aan<br />

voeding <strong>en</strong> rehydratie bes<strong>te</strong>d<strong>en</strong><br />

we aandacht aan onderwerp<strong>en</strong><br />

als koeling voor <strong>en</strong> na de wedstrijd,<br />

hoog<strong>te</strong>training, sportpsychologie,prestatiediagnostiek<br />

(met<strong>en</strong> <strong>en</strong> analyser<strong>en</strong>) <strong>en</strong><br />

medische zak<strong>en</strong>.<br />

NOC*NSF neemt deel aan<br />

diverse onderzoek<strong>en</strong> <strong>en</strong> innovatieproject<strong>en</strong>.<br />

Zo loopt er met<br />

Wag<strong>en</strong>ing<strong>en</strong> Universi<strong>te</strong>it e<strong>en</strong><br />

onderzoek naar de vitamine Dstatus<br />

van spor<strong>te</strong>rs <strong>en</strong> werk<strong>en</strong><br />

we met DSM food specialties<br />

<strong>en</strong> de Universi<strong>te</strong>it Maastricht<br />

aan e<strong>en</strong> advies voor het gebruik<br />

van eiwit. Daarnaast help<strong>en</strong><br />

we bij de financiering van e<strong>en</strong><br />

aantal promotietraject<strong>en</strong>.<br />

Training blijft de basis van e<strong>en</strong><br />

topprestatie. De details er omhe<strong>en</strong><br />

word<strong>en</strong> ech<strong>te</strong>r s<strong>te</strong>eds<br />

belangrijker, want de prestatiedichtheid<br />

in de sport<strong>wereld</strong><br />

groeit.”<br />

Kamiel Maase,<br />

oud-topatleet <strong>en</strong> coördinator<br />

wet<strong>en</strong>schappelijke onders<strong>te</strong>uning<br />

topsport bij NOC*NSF<br />

22<br />

23


Ons voedingsadvies wordt<br />

breed gedrag<strong>en</strong>”<br />

“Onze voetballers zegg<strong>en</strong> wel<br />

e<strong>en</strong>s: als ik ge<strong>en</strong> honger heb,<br />

dan is het goed. Maar dat is<br />

niet altijd zo. Zo bleek tijd<strong>en</strong>s<br />

e<strong>en</strong> scre<strong>en</strong>ing 2 jaar geled<strong>en</strong><br />

dat 4 op de 5 eers<strong>te</strong>divisiespelers<br />

van SBV Excelsior<br />

voedingsstoff<strong>en</strong> <strong>te</strong> kort kwam.<br />

We zijn daarop gestart met<br />

individueel voedings- <strong>en</strong><br />

supple m<strong>en</strong>t<strong>en</strong>advies, in<br />

eers<strong>te</strong> instantie bij 5 spelers.<br />

Hun <strong>en</strong>thousiasme sloeg<br />

me<strong>te</strong><strong>en</strong> over op de rest.<br />

Sinds 2009 word<strong>en</strong> bij de<br />

club spelers 2 keer per jaar<br />

gescre<strong>en</strong>d op hun voedingsstatus<br />

<strong>en</strong> zijn hers<strong>te</strong>l-shakes<br />

na de training verplicht.<br />

Alle spelers kunn<strong>en</strong> e<strong>en</strong> beroep<br />

do<strong>en</strong> op individuele begeleiding<br />

<strong>en</strong> gratis supplem<strong>en</strong>t<strong>en</strong>.<br />

Ze gebruik<strong>en</strong> allemaal shakes<br />

als extra voeding <strong>en</strong> 90%<br />

gebruikt ook supplem<strong>en</strong>t<strong>en</strong>.<br />

De spelers rappor<strong>te</strong>r<strong>en</strong> minder<br />

spierpijn <strong>en</strong> blessures, slap<strong>en</strong><br />

be<strong>te</strong>r <strong>en</strong> staan ’s ocht<strong>en</strong>ds<br />

gemakke lijker op. De mees<strong>te</strong><br />

krijg<strong>en</strong> nu voldo<strong>en</strong>de voedingsstoff<strong>en</strong><br />

binn<strong>en</strong>, bij e<strong>en</strong> vetperc<strong>en</strong>tage<br />

dat keurig onder<br />

de 11% ligt.”<br />

Cor Snijders<br />

<strong>Voeding</strong>sbegeleider SBV<br />

Excelsior <strong>en</strong> distribu<strong>te</strong>ur<br />

Herbalife<br />

De omstandighed<strong>en</strong> beïnvloed<strong>en</strong><br />

de voedingsbehoef<strong>te</strong>.”<br />

24 25


DSM werkt aan e<strong>en</strong> nieuwe<br />

g<strong>en</strong>eratie sportvoeding”<br />

“DSM introduceerde de hers<strong>te</strong>ldrank<br />

PeptoPro tijd<strong>en</strong>s de<br />

Olympische Spel<strong>en</strong> in 2004.<br />

Topspor<strong>te</strong>rs mocht<strong>en</strong> het<br />

product gratis gebruik<strong>en</strong>.<br />

Teg<strong>en</strong>woordig is de drank<br />

ook verkrijgbaar bij sport- <strong>en</strong><br />

gezondheidswinkels, onder<br />

merk<strong>en</strong> als bijvoorbeeld Born<br />

<strong>en</strong> MDY.<br />

Het bijzondere aan PeptoPro<br />

is dat de drank, behalve koolhydrat<strong>en</strong><br />

<strong>en</strong> vocht, ook peptid<strong>en</strong><br />

bevat. Deze bouwst<strong>en</strong><strong>en</strong><br />

van eiwitt<strong>en</strong> word<strong>en</strong> me<strong>te</strong><strong>en</strong><br />

Kans<strong>en</strong> voor productontwikkeling<br />

De markt van sportvoeding groeit <strong>en</strong> verschuift van topspor<strong>te</strong>r<br />

naar doorsnee consum<strong>en</strong>t. Tegelijkertijd neemt de<br />

k<strong>en</strong>nis over ingrediënt<strong>en</strong> als koolhydrat<strong>en</strong> <strong>en</strong> eiwitt<strong>en</strong> <strong>en</strong><br />

hun effect<strong>en</strong> op het prestatie vermog<strong>en</strong> toe. Er ligg<strong>en</strong> veel<br />

mogelijkhed<strong>en</strong> voor productontwikkeling, s<strong>te</strong>ll<strong>en</strong> Cindy<br />

Gerhardt van DSM food specialties <strong>en</strong> Jero<strong>en</strong> Wou<strong>te</strong>rs van<br />

NIZO food research.<br />

opg<strong>en</strong>om<strong>en</strong> in het lichaam <strong>en</strong><br />

voed<strong>en</strong> zo snel de spier<strong>en</strong>.<br />

Gezonde spier<strong>en</strong> zorg<strong>en</strong> voor<br />

meer uithoudingsvermog<strong>en</strong><br />

<strong>en</strong> e<strong>en</strong> optimaal spierhers<strong>te</strong>l.<br />

E<strong>en</strong> ander voordeel van aminozur<strong>en</strong><br />

is dat je de spijsver<strong>te</strong>ring<br />

niet belast. Die staat tijd<strong>en</strong>s<br />

zware lichamelijke inspanning<br />

op e<strong>en</strong> laag pitje. Neemt e<strong>en</strong><br />

spor<strong>te</strong>r dan intac<strong>te</strong> eiwitt<strong>en</strong>,<br />

dan kan hij last krijg<strong>en</strong> van<br />

e<strong>en</strong> opgeblaz<strong>en</strong> gevoel, of van<br />

slijm vorming in de mond.<br />

To<strong>en</strong> we PeptoPro in 2004<br />

lanceerd<strong>en</strong>, was de smaak<br />

nog niet optimaal. Er zat e<strong>en</strong><br />

bit<strong>te</strong>re ondertoon in, veroor-<br />

zaakt door de peptid<strong>en</strong>. De<br />

Olympische topspor<strong>te</strong>rs<br />

kond<strong>en</strong> daar nog wel mee<br />

omgaan, maar voor e<strong>en</strong> introductie<br />

in het winkelkanaal<br />

moest<strong>en</strong> we nog e<strong>en</strong> stap<br />

verder gaan. Sam<strong>en</strong> met NIZO<br />

food research hebb<strong>en</strong> we e<strong>en</strong><br />

geoptimaliseerd proces ontwikkeld<br />

waarbij het eiwit<br />

hydrolysaat verder ontbit<strong>te</strong>rd<br />

kon word<strong>en</strong>.<br />

DSM werkt nu aan e<strong>en</strong> nieuwe<br />

g<strong>en</strong>eratie sportvoeding met<br />

bioactive peptid<strong>en</strong> om de<br />

m<strong>en</strong>tale kracht van de spor<strong>te</strong>r<br />

<strong>te</strong> verbe<strong>te</strong>r<strong>en</strong>. Het NOC*NSF<br />

onderschrijft de voordel<strong>en</strong> van<br />

verbe<strong>te</strong>ring van het conc<strong>en</strong>tratievermog<strong>en</strong><br />

<strong>en</strong> de stressbest<strong>en</strong>digheid<br />

voor veel topspor<strong>te</strong>rs.<br />

Daarnaast kunn<strong>en</strong><br />

ook ama<strong>te</strong>urspor<strong>te</strong>rs, maar<br />

ook andere m<strong>en</strong>s<strong>en</strong> die veel<br />

vrag<strong>en</strong> van hun brein, baat<br />

hebb<strong>en</strong> bij wat extra nutritionele<br />

support.”<br />

Cindy Gerhardt<br />

New Business Developm<strong>en</strong>t<br />

Manager, DSM food specialties<br />

26 27


Smaak­ <strong>en</strong> <strong>te</strong>xtuur problem<strong>en</strong><br />

zijn <strong>te</strong> onder vang<strong>en</strong>”<br />

“Fabrikant<strong>en</strong> van sportvoeding<br />

kunn<strong>en</strong> nog veel vooruitgang<br />

boek<strong>en</strong> met de optimalisatie<br />

van smaak, <strong>te</strong>xtuur <strong>en</strong><br />

gebruiks gemak van product<strong>en</strong>.<br />

De wet<strong>en</strong>schappelijke onderbouwing<br />

van gezondheidseffect<strong>en</strong><br />

van functionele<br />

ingrediënt<strong>en</strong> is noodzakelijk.<br />

Eiwitt<strong>en</strong> stimuler<strong>en</strong> de spieropbouw<br />

<strong>en</strong> het spierhers<strong>te</strong>l,<br />

<strong>en</strong> remm<strong>en</strong> waarschijnlijk<br />

onts<strong>te</strong>king<strong>en</strong>. Daarmee zijn ze<br />

in<strong>te</strong>ressant voor bijvoorbeeld<br />

sportdrank<strong>en</strong> <strong>en</strong> <strong>en</strong>ergierep<strong>en</strong>.<br />

Maar verhoog je zonder meer<br />

het eiwitgehal<strong>te</strong> in e<strong>en</strong><br />

product, dan is de kans groot<br />

dat de <strong>te</strong>xtuur <strong>en</strong> de smaak<br />

ach<strong>te</strong>ruit gaan. E<strong>en</strong> hoog<br />

eiwit gehal<strong>te</strong> leidt in vloeistoff<strong>en</strong><br />

tot klon<strong>te</strong>ring <strong>en</strong> kan<br />

e<strong>en</strong> zanderige smaak gev<strong>en</strong>.<br />

Bij vas<strong>te</strong> product<strong>en</strong> veroorzaakt<br />

e<strong>en</strong> hoog eiwitgehal<strong>te</strong><br />

e<strong>en</strong> harde <strong>en</strong> rubberachtige<br />

structuur. Daar moet e<strong>en</strong><br />

spor<strong>te</strong>r veel <strong>te</strong> lang op kauw<strong>en</strong>.<br />

Bij NIZO hebb<strong>en</strong> we ruime<br />

ervaring in het ondervang<strong>en</strong><br />

van smaak- <strong>en</strong> <strong>te</strong>xtuurproblem<strong>en</strong>.<br />

We mak<strong>en</strong> eiwitingrediënt<strong>en</strong><br />

op maat voor e<strong>en</strong><br />

product. E<strong>en</strong> voorbeeld is de<br />

toepassing van caseïnat<strong>en</strong> -<br />

eiwitt<strong>en</strong> uit melk. Die kunn<strong>en</strong><br />

bewerkt word<strong>en</strong> tot goed oplosbare<br />

ingrediënt<strong>en</strong> met e<strong>en</strong><br />

extreem lage viscosi<strong>te</strong>it, zelfs<br />

in hoge conc<strong>en</strong>traties. Ook<br />

kun je ze omvorm<strong>en</strong> tot ingrediënt<strong>en</strong><br />

met e<strong>en</strong> s<strong>te</strong>rke of juist<br />

weinig geler<strong>en</strong>de werking. In<br />

het eers<strong>te</strong> geval zijn ze geschikt<br />

voor sportgels, in het tweede<br />

geval als vulling voor <strong>en</strong>ergierep<strong>en</strong>.<br />

Daarnaast zie ik e<strong>en</strong> markt<br />

voor sportvoeding die zich<br />

richt op e<strong>en</strong> be<strong>te</strong>r functioner<strong>en</strong><br />

van het maagdarmkanaal. Veel<br />

spor<strong>te</strong>rs kamp<strong>en</strong> met klacht<strong>en</strong><br />

als misselijkheid, diarree <strong>en</strong><br />

darminfecties.<br />

In<strong>te</strong>ressan<strong>te</strong> kandidat<strong>en</strong> voor<br />

zulke product<strong>en</strong> zijn vett<strong>en</strong>,<br />

oligosaccharid<strong>en</strong>, eiwitt<strong>en</strong>,<br />

antioxidant<strong>en</strong> <strong>en</strong> probiotica.<br />

Onderzoek wijst uit dat deze<br />

compon<strong>en</strong>t<strong>en</strong> de gezondheid<br />

van het maagdarmkanaal<br />

kunn<strong>en</strong> bevorder<strong>en</strong>, bij zieke<br />

<strong>en</strong> gezonde m<strong>en</strong>s<strong>en</strong>. Daarmee<br />

gaat er voor productontwikkelaars<br />

e<strong>en</strong> nieuwe <strong>wereld</strong> op<strong>en</strong>.<br />

Zeker als ze met deze studies<br />

de toets van de European <strong>Food</strong><br />

Safety Authority (EFSA) kunn<strong>en</strong><br />

doorstaan.”<br />

Jero<strong>en</strong> Wou<strong>te</strong>rs<br />

Division Manager Health,<br />

NIZO food research<br />

28<br />

29


Websi<strong>te</strong>s<br />

www.foodvalley.nl<br />

Stichting <strong>Food</strong> <strong>Valley</strong><br />

www.oostnv.nl<br />

Ontwikkelingsmaatschappij Oost NV<br />

www.health­valley.nl<br />

Health <strong>Valley</strong><br />

www.sportdie<strong>te</strong>tiek.nl<br />

Gecertificeerde sportdiëtist<strong>en</strong><br />

www.antidoping.nl/nzvt<br />

Informatie over het NZVT­kwali<strong>te</strong>itssys<strong>te</strong>em<br />

voor voedingssupplem<strong>en</strong>t<strong>en</strong><br />

Stichting <strong>Food</strong> <strong>Valley</strong><br />

Stichting <strong>Food</strong> <strong>Valley</strong> stimuleert<br />

innovatie in de Nederlandse agrifoodsector<br />

door k<strong>en</strong>nis <strong>en</strong> ondernemerschap<br />

aan elkaar <strong>te</strong> koppel<strong>en</strong> vanuit<br />

de behoef<strong>te</strong> van het bedrijfslev<strong>en</strong>.<br />

Zij doet dit in nauwe sam<strong>en</strong>werking<br />

met Ontwikkelingsmaatschappij Oost<br />

Nederland NV <strong>en</strong> Synt<strong>en</strong>s, landelijke<br />

netwerkorganisatie <strong>en</strong> specialist in<br />

innovatie voor het MKB.<br />

<strong>Food</strong> <strong>Valley</strong> biedt:<br />

• Antwoord op ondernemersvrag<strong>en</strong><br />

• Support bij projectontwikkeling<br />

• Introductie van <strong>en</strong> begeleiding bij<br />

vestiging van (nieuwe) innovatieve<br />

foodbedrijv<strong>en</strong> in de regio<br />

• Onders<strong>te</strong>uning bij de ontwikkeling<br />

van spin­offs <strong>en</strong> start­ups<br />

• Innovatiekans<strong>en</strong> via de <strong>Food</strong> <strong>Valley</strong><br />

Society<br />

Contactgegev<strong>en</strong>s<br />

Stichting <strong>Food</strong> <strong>Valley</strong><br />

Nieuwe Kanaal 9D­3<br />

6709 PA Wag<strong>en</strong>ing<strong>en</strong><br />

0317 42 70 95<br />

info@foodvalley.nl<br />

www.foodvalley.nl<br />

where food ideas grow<br />

30 31


Deze publicatie, deel 4 in de reeks <strong>Food</strong> <strong>Valley</strong> Innovation<br />

Insights, wordt uitgegev<strong>en</strong> door de stichting <strong>Food</strong> <strong>Valley</strong>,<br />

in sam<strong>en</strong>werking met Oost NV <strong>en</strong> Health <strong>Valley</strong>.<br />

Met medewerking van De Vries Nutrition Solutions<br />

(Jan de Vries), DSM food specialties (Cindy Gerhardt),<br />

Hogeschool Arnhem Nijmeg<strong>en</strong> (Gertjan Schaafsma, Floris<br />

Ward<strong>en</strong>aar), Innova Market Insights (El<strong>en</strong>a Groothuiz<strong>en</strong>),<br />

Natuur- <strong>en</strong> Gezondheids Product<strong>en</strong> Nederland (J<strong>en</strong>neke van<br />

Elder<strong>en</strong>), NIZO food research (Jero<strong>en</strong> Wou<strong>te</strong>rs), NOC*NSF<br />

(Kamiel Maase), Oost NV (Linze Rijswijk, Inger Janss<strong>en</strong>),<br />

Prograin In<strong>te</strong>rnational BV (Jos Herm<strong>en</strong>s, Hans Turk<strong>en</strong>s<strong>te</strong><strong>en</strong>),<br />

SBV Excelsior / Herbalife (Cor Snijders), Van Eegh<strong>en</strong> Group<br />

(Ronald Geerts).<br />

Tekst Liset<strong>te</strong> de Jong<br />

Eindredactie Frances Fortuin<br />

Grafische vormgeving Grafisch Ontwerpbureau Cri<strong>te</strong>rium<br />

Fotografie Sander Luske<br />

Wag<strong>en</strong>ing<strong>en</strong>, januari 2011<br />

ISBN/EAN: 978-90-816093-4-0<br />

Kost<strong>en</strong>: € 6,95 per boekje<br />

Mede mogelijk gemaakt door<br />

Hier wordt geïnves<strong>te</strong>erd in uw toekomst<br />

32 33

Hooray! Your file is uploaded and ready to be published.

Saved successfully!

Ooh no, something went wrong!