Nederland kampt met paardenoverschot

Door redacteur Bart Kamphuis

Er zijn te veel paarden in Nederland. Het gaat niet om paarden die tot het top-segment behoren, want daar is altijd wel vraag naar. Het overschot zit aan de onderkant van de markt.

Dat weet ook Anita Schuurman. Zij is hobby-fokker. Haar oudste dier, een 14-jarige merrie, staat nu zo'n vijf maanden te koop op internet, tussen heel veel andere paarden. Ze kost nu nog 2500 euro, terwijl dat 6000 was. Maar er was geen belangstelling en dus ging de prijs omlaag.

Populair

De onderkant van de markt zit muurvast. Misschien is er wel sprake van een begin van een varkenscyclus in de paarden.

Paarden werden zo'n tien jaar geleden veel populairder dan ze al waren. In die tijd was er veel geld en veel vraag. Dat leidde tot hoge prijzen. De verleiding om te gaan fokken werd groter, ook voor hobbyisten die het niet van de peperdure topsportpaarden moeten hebben, maar van de recreatie. Behalve om te vervangen en te verbeteren, werd er vooral gefokt om te vermeerderen.

Paardenhemel

Jan van de Veen vindt het niet erg. Hij is paardenslachter en slacht nu vijftien, zestien paarden per week. Dat waren er een paar jaar geleden vijf of zes. Paardeneigenaren brengen hun beest nu sneller naar de slachter dan vroeger. Met een klein kwaaltje kon het paard 'in de goede tijd' altijd nog wel ergens verkocht worden.

Nu wordt er gemakkelijker voor het schot door het hoofd gekozen. Het is de methode die volgens Van de Veen "het meest humaan is".

Van de Veen vaart er wel bij. Boven de slachterij, in het kantoor met veel papier, doosjes en kistjes, worden goede zaken gedaan. Aan de muur dankbetuigingen van klanten die het op prijs stelden dat het geliefde dier nog een wortel kreeg, alvorens naar de paardenhemel af te reizen.

Paardenvlees

Er zijn kalenderwijsheden met afgedankte uitbeenmessen aan de muur geprikt: 'Je kunt ergens van houden, en het toch loslaten.' Van de Veen heeft daar al duizenden keren in zijn leven bij geholpen. En hij hoopt het nog duizenden keren te kunnen doen, want dan leeft hij nog lang.

Wat hem wel spijt is dat Nederlanders geen paardenvlees eten. Behalve in snacks, maar dan weten ze het niet. "Terwijl paardenvlees het schoonste vlees is dat er bestaat", zegt Van de Veen.

Hij noemt onderzoek van de dierenfaculteit in Utrecht, waar ze hebben uitgedokterd dat honden met bepaalde allergieën gebaat zijn bij het eten van paardenvlees. Nu de mensen nog, want waarom niet? In Frankrijk ligt het paardenvlees gewoon in de supermarkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl