glasvleugelpijlstaart klein

Met vleugels van glas

De Vlinderstichting
22-JUN-2009 - Sinds 2003 is de kolibrievlinder een vaste verschijning in ons land. Deze staat inderdaad als een kolibrie voor een bloem en drinkt eruit met zijn lange roltong. Maar er is nog een vlindersoort die dat gedrag vertoont, de glasvleugelpijlstaart.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op maandag 22 juni 2009

Sinds 2003 is de kolibrievlinder een vaste verschijning in ons land. Deze staat inderdaad als een kolibrie voor een bloem en drinkt eruit met zijn lange roltong. Maar er is nog een vlindersoort die dat gedrag vertoont, de glasvleugelpijlstaart.

De glasvleugelpijlstaart staat ook met snel wiekende vleugels voor een bloem om er de nectar uit te halen. Het is een niet zo gewone soort die vooral voorkomt in de kuststreek, maar ook verspreid op de zandgronden in het binnenland te vinden is. Hij zit daar op brede bospaden, open plekken in het bos, heiden en duinen. Verse vlinders hebben een dunne laag lichtbruine schubben op hun vleugels die echter al tijdens de eerste vlucht loslaten en verdwijnen, waarna de kenmerkende doorschijnende vleugels overblijven. De vleugels zijn dan prachtig transparant en glasachtig. De vlinders vliegen overdag bij zonnig weer, met name in de late ochtend en de vroege middag. Ze foerageren op buisvormige bloemen van onder andere slangenkruid, kleine ratelaar, kamperfoelie, rododendron, echte koekoeksbloem of vlinderstruik, maar ook op braam. De rupsen leven op kamperfoelie en sneeuwbes.



Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting & Vlindernet
Foto's: Stefan Hermans