No Description Provided

Al veel libellen actief

De Vlinderstichting
27-APR-2009 - Door het zeer warme weer van de afgelopen weken zijn al veel libellen uitgeslopen. Ondanks dat het water lang koud is gebleven dit voorjaar heeft de ontwikkeling weinig vertraging opgelopen. Sterker nog: ze zijn er vroeg bij.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op maandag 27 april 2009

Door het zeer warme weer van de afgelopen weken zijn al veel libellen uitgeslopen. Ondanks dat het water lang koud is gebleven dit voorjaar heeft de ontwikkeling weinig vertraging opgelopen. Sterker nog: ze zijn er vroeg bij.

Hoewel de vliegtijdvoorspelling van de libellen er van uit gaat dat de meeste libellen nog moeten verschijnen zijn er toch al flink wat soorten tevoorschijn gekomen. Naast de bruine en noordse winterjuffer, die als libel hebben overwintert zijn er al twaalf andere soorten gemeld. Er zijn veel waarnemingen van de vuurjuffer en ook zijn de variabele waterjuffer en de noordse witsnuitlibel al flink gezien. Het algemene lantaarnje en de platbuik zijn nog zeker niet talrijk, maar al wel aanwezig. Veel meldingen zijn er van de smaragdlibel. Deze schitterend metallic bruingroene libel is al uit alle delen van het land doorgegeven.

De larve van de smaragdlibel heeft twee tot zelfs drie jaar onderwater geleefd van allerlei dierlijk voedsel. Daar is hij gegroeid en regelmatig verveld. Tenslotte is de volgroeide larve via water- en oeverplanten het water uitgekropen en heeft zich stevig aan de plant vastgepakt. Het larvehuidje barst open en de libel kruipt tevoorschijn. Dit noemen we het uitsluipen van een libel. Nadat ze zijn opgepompt en gedroogd gaan de libellen weg van het water om op beschutte plekken met veel insecten (voedsel van de libel) geslachtsrijp te worden. Pas na een week of twee keren ze terug naar het water om zich voort te planten.

Op dit moment zijn die ‘hangjongeren’ te zien. Jonge smaragdlibellen zijn nog vrij bruin van kleur en ook de ogen zijn nog donker (foto boven links). Ze hangen graag op beschutte zonnige plekken in de bosrand, soms met wel tien bij elkaar. De geslachtsrijpe uitgekleurde dieren (foto rechts) zijn prachtig metallic groenglanzend met felgroene ogen. De smaragdlibel is een voorjaarslibel, die normaal gesproken vanaf eind april te zien is. De soort vliegt vooral op de zandgronden, bij plassen en vennen. De komende weken zal de smaragdlibel nog volop te zien zijn.



Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting