Snoek

Paaiende snoeken in ondiep water

Stichting RAVON
1-APR-2010 - Met het warmer worden van het water kunnen de eerste paaiende snoeken nu elk moment worden verwacht. De paai kan al vanaf maart plaatsvinden, afhankelijk van de watertemperatuur. De snoek is een van de eerste vissoorten die aan de voortplanting begint. Voor de paai zoeken de grote volwassen snoeken nu zeer ondiep water op en zijn daardoor, mede door de helderheid van het water in deze tijd van het jaar, vaak goed te zien.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON op donderdag 1 april 2010

Met het warmer worden van het water kunnen de eerste paaiende snoeken nu elk moment worden verwacht. De paai kan al vanaf maart plaatsvinden, afhankelijk van de watertemperatuur. De snoek is een van de eerste vissoorten die aan de voortplanting begint. Voor de paai zoeken de grote volwassen snoeken nu zeer ondiep water op en zijn daardoor, mede door de helderheid van het water in deze tijd van het jaar, vaak goed te zien.

Foto: Jelger Herder

De vrouwtjes van de snoek worden met een lengte tot 140 cm aanzienlijk groter dan de mannetjes die maximaal 85 cm worden. Tijdens de paai worden de grote vrouwtjes begeleid door twee tot drie kleinere mannetjes die gezamenlijk de eieren bevruchten.

Jonge snoekjes
Snoeken zetten over een periode van enkele weken meerdere keren eitjes af. Uit de eitjes komen jongen die slechts een centimeter groot zijn. Deze voeden zich met plankton zoals watervlooien. Als ze een lengte van 6,5 centimeter hebben bereikt, lijken ze al sprekend op een volwassen snoek. Ze schakelen dan over op een dieet van vlokreeften, waterpissebedden en jonge vis.

Foto: Jelger Herder

Jacht
Jonge snoekjes jagen al net als hun ouders: stilstaand en vertrouwend op hun camouflage wachten ze tot prooien dichtbij genoeg komen. Met een krachtige slag van de staart schieten ze dan naar voren om de prooi te pakken. Doordat de paai van de snoek zo vroeg in het seizoen begint, levert dat voor de jonge snoekjes een groot voordeel op. Karperachtigen paaien vaak pas 1 of 2 maanden later, waardoor er voldoende voedsel voor de jonge snoekjes aanwezig is in de vorm van jonge vis. Bovendien zijn snoeken echte kannibalen. De jonge snoekjes eten elkaar op en hierbij geldt het recht van de sterkste. Onder gunstige omstandigheden kan een snoek in zijn eerste levensjaar tot wel 30 cm groeien.

Oud
Snoeken worden gemiddeld 5 tot 15 jaar oud, ze kunnen echter een maximum leeftijd van ongeveer 30 jaar bereiken. Snoeken blijven hun hele leven groeien, dus hoe ouder hoe groter!

Tekst en foto's: Jelger Herder, RAVON