In februari hogere sterfte in Zuid-Nederland

In februari 2005 zijn zo’n 800 mensen meer overleden dan in de eerste vier weken van dit jaar. De stijging vond vooral in Zuid-Nederland plaats. Het hogere aantal overledenen in het zuiden van het land valt samen met een griepgolf die daar begin februari kwam opzetten.

Sterfte in Zuid-Nederland kwart hoger

In Zuid-Nederland zijn in februari 2005 bijna 3 duizend mensen overleden. Dit is bijna 600 meer dan in de vier weken daarvoor en ook 600 meer dan gemiddeld voor februari. In de rest van Nederland was de sterfte slechts weinig hoger dan in januari.

Sterfte per week naar landsdeel

Sterfte per week naar landsdeel

Griepgolf in februari

De hogere sterfte in Zuid-Nederland valt vrijwel samen met een griepgolf die door het NIVEL is waargenomen. In de week van 14 tot en met 20 februari bereikte deze een piek. Toen waren er per 10 duizend inwoners van Zuid-Nederland 48 patiënten met een ziektebeeld dat op griep wijst. In de twee weken daarna is het aantal griepgevallen sterk gedaald. In de andere delen van Nederland was de griepgolf veel minder sterk dan in Zuid-Nederland.

Sterfte en griepgevallen in Zuid-Nederland

Sterfte en griepgevallen in Zuid-Nederland

Week na griepgolf hoogste sterfte

De sterfte in Zuid-Nederland was het hoogst in de week van 21 tot en met 27 februari, een week na de piek in de griepgolf. Uit onderzoek is bekend dat er enige tijd verstrijkt tussen het optreden van griep en het eventuele overlijden aan de gevolgen van griep.

Sterfte in Zuid-Nederland naar leeftijd

Sterfte in Zuid-Nederland naar leeftijd

Vooral meer ouderen overleden

Bij de hogere sterfte in Zuid-Nederland gaat het vooral om ouderen. In vergelijking met januari 2005, toen de sterfte gemiddeld was, lag het aantal overledenen onder 90-plussers in februari 2005 bijna 30 procent hoger. Onder 80-89-jarigen lag het aantal sterfgetallen een kwart hoger en onder 70-79-jarigen ruim 20 procent.

Carel Harmsen

Bron: StatLine